Kazdağları'na 'akademik gezi turları'

Kazdağları'na 'akademik gezi turları'
Endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan Kazdağları'nda, bir Ar-Ge firmasınca oluşturulan"Bilim ve Sağlıklı Yaşam Köyü"ne üniversitelerden "akademik gezi turları" yapılıyor

BALIKESİR (AA) - Oksijen oranının yüksekliği ve 32'si endemik olmak üzere 800 dolayında bitki türüne ev sahipliği yapmasıyla dünyaca ünlü Kazdağları'nda, bir Ar-Ge firmasınca oluşturulan "Bilim ve Sağlıklı Yaşam Köyü"ne üniversitelerden "akademik gezi turları" yapılıyor.

Mitolojide "İda Dağı" olarak geçen, Balıkesir ve Çanakkale sınırları içinde uzanan Kazdağları'nın Hanlar mevkisindeki köye, Süleyman Demirel Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve son olarak Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) öğrencileri, akademik gezi turu düzenledi.

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyokimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Bülbül ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kazım Uysal ile 36 öğrencinin katıldığı gezide, Kazdağları'nın bitki örtüsü incelendi.

Ar-Ge firmasının yetkilisi Faruk Durukan'dan köyde yapılan bilimsel çalışmalar hakkında bilgi alan öğrenciler, bitki uzmanı ve eczacı Filiz Özler eşliğinde "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi" ile toprak altı seralarını tanıma fırsatı buldu.

"İnşallah ortak projeler de yapmayı düşünüyoruz"
DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyokimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerinin de bu tür çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve bitki özleriyle ilgili bir ürünlerinin bulunduğunu belirtti.

Bülbül, bitkilerle yapılması gererek çok çalışma olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'deki bitki özlerinin hak ettiği düzeyde çıkartılmadığını, tam anlamıyla değerlendirilmediğini görmekteyiz. Bitki özlerinin ilaç haline getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bunun tez zamanda yapılması gerekiyor." diye konuştu.

Kimyasal ilaçların fazlasıyla zararları ve yan etkilerinin bulunduğuna dikkati çeken Bülbül, şöyle devam etti:

"Bunların giderilmesi için bitki ekstrelerinin elde edilmesi gerekiyor. Eskiden, halk tabiriyle 'koca karı ilaçları' kullanılıyordu fakat bu tehlikeli çünkü dozajının iyi belirlenmesi gerekiyor. Bunun için de bilim uzmanları tarafından dozajlarının iyi belirlenmesi gerekiyor. Bu işletmede de bunların yapıldığını görmek, bu konuda olumlu çalışmalar olduğunu görmek bizleri memnun etti. Faruk Bey başta olmak üzere, tüm çalışanlara ve bilim adamlarına teşekkür ediyorum. Bölüm olarak, bu tesis ile irtibatımızı devam ettireceğiz. İnşallah ortak projeler de yapmayı düşünüyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.