KEDEM kadınların "ikinci evi" oldu

KEDEM kadınların "ikinci evi" oldu
Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde Edremit ilçesinde açılan Kadın Eğitim ve Destek Merkezi, kadınların hem sosyalleşmesini hem de meslek sahibi olmasını sağlıyor- ASP İl Müdürü Koç:"Tüketici bir kadın mantığından, üreci bir kadın mantı

VAN (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde Van'ın Edremit ilçesinde açılan Kadın Eğitim ve Destek Merkezi (KEDEM), kadınların sosyalleşmesinin ve meslek edinmesinin önünü açıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) İl Müdürlüğü tarafından, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında açılan KEDEM, kuruluşundan bu yana geçen sürede, Vanlı kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını sağlayan önemli bir merkez haline geldi.

KEDEM'de düzenlenen kurslarda el becerilerini geliştiren kadınlar, dikiş ve el sanatları kurslarında aldıkları eğitimin ardından ürettikleri tekstil, mutfak ürünleri ve çeyizlik eşyaların satışını yaparak gelir elde etme imkanına kavuştu. Merkez bünyesinde düzenlenen sosyal ve kültürel aktivitelere katılan kadınlar sosyalleşme imkanı buluyor. Kadınlar için yeni bir ufuk açan ve sosyal tesis olma özelliği taşıyan merkez, adeta kadınların "ikici evi" haline geldi.

ASP İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dar gelirli aileler için SODES kapsamında merkezler açtıklarını belirterek, merkezlerin kadınlara rahat bir ortam sağladığını söyledi.

Koç, merkez bünyesinde mesleki kurlarının yanı sıra çocuk gelişimi, okuma-yazma ve Kur'an okuma kursların da verildiğini kaydetti.

- Kursiyerlere 200 bin lira aktarıldı

Merkezdeki kurslara katılan kadınlara Çalışma ve İş Kurumu tarafından günlük 20 lira ödeme yapıldığını belirten Koç, merkezde kadınların aile içi iletişim kurmalarını sağlamak ve onları bilgilendirmek için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Çocuk gelişimi konusunda da kadınların şehir hayatına uyumlu ve genel medeniyet ölçüleri çerçevesinde, örf ve adetlere uygun bilinçlenmesini sağladıklarını ifade eden Koç, şöyle konuştu:

"Kadınları el becerilerine tabi tutuyoruz. Bu kapsamda ağaç oymacılığı ve dikiş-nakış gibi kurslar düzenledik. Yine ihtiyaç analizleri sonucunda, isteyen kadınlara KEDEM'de Kur'an ve okuma yazma kursları veriyoruz. Sağlıklı doğum ve bebek yetiştirme hususlarında da bilgiler veriyoruz. Bu konuda İl Sağlık Müdürlüğümüzle iletişim kurduk. Yakında kadınlarımıza sağlık alanında kapsamlı bilgiler vereceğiz. Yine kadın hakları konusunda bilgilerin aktarılması için çalışma yürütüyoruz. Bu merkezimize gelen kadınlarımıza İş-Kur kapsamında günlük 20 lira vererek onlara ek gelir sağlıyoruz. Kursiyer kadınlara şu ana kadar 200 bin lira civarında para aktarıldı."

Kadınlara sosyal ortam sağlamanın önemine dikkat çeken Koç, bunun temel görevleri olduğunu kaydetti.

Koç, "El becerileri öğrendikten sonra onları üretime teşvik etmek de bizim görevimizdir. Tüketici bir kadın mantığından üreci bir kadın mantığına geçmek konusunda bazı kurslarımız oldu. Bu konuda da çok iyi netice aldık. Bazı kadınlarımız işini kurarak, geçimini bununla sağlamaya başladı. Bu merkezleri her mahallede kurmak için çalışmalarımız sürüyor." ifadelerini kullandı.

- "Çok güzel bir aile ortamı var"

Kursiyerlerden Elif Akyüz ise daha önce bilmediği birçok şeyi KEDEM sayesinde öğrendiğini belirtti.

KEDEM ile hayatında birçok değişiklik olduğunu kaydeden Akyüz, "Burada çok güzel bir aile ortamı var. Öğrendiklerimle hem aileme hem de çevreme daha çok faydam oluyor. Bir anne olarak çocuk gelişimi konusunda birçok şey öğrendim. Bu nedenle tüm kadınların buraya gelerek kurslara katılmalarını tavsiye ederim." dedi.

Leyla Önder de KEDEM'le hayata bakış açısının değiştiğini kaydederek, "Daha önce çocuklara tahammül edemeyen bir insandım. Artık çocuklarla nasıl iletişim kurmam gerektiğini öğrendim. Burada çok sosyal bir ortamımız var. Kursta gerekli tüm bilgileri bize aktarıyorlar. Burada iyi bir eğitici olmayı öğrendim. Yine el sanatlarını öğrenerek farklı tasarımlar yapmaya başladık. Bu nedenle KEDEM'in bize faydası çok oluyor." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.