Kelaynakların Sayısı Arttı

Kelaynakların Sayısı Arttı
Orman ve Su İşleri Bakanlığının nesli tehlike altında olan kelaynakların sayılarını artırmak için yürüttüğü çalışmalar sonucunda, 2001 yılında 42 olan kelaynak sayısı 209'a çıkarıldı

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün, nesli tehlike altında olan kelaynakların sayılarını artırmak için yürüttüğü çalışmalar sonucunda, 2001 yılında 42 olan kelaynak sayısının 209'a çıkarıldığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kelaynakların yok olma sürecinin önüne geçmeye çalışılarak, bu sürecin durdurulduğu belirtildi.

Bakanlığın 1977'de Şanlıurfa Birecik'te kurduğu 3 üretme merkezi ile bu kuşları korumaya devam ettiği ifade edilerek, bu yıl kafeslerden tabiata bırakılan kelaynakların başarılı bir üreme dönemi geçirdiği kaydedildi.

Açıklamada, şu bilgiler yer aldı:

"2015 yılı içerisinde 52 adet yavru, yaşama tutunmayı başardı ve bu yavrular yetkililer tarafından halkalanarak kayıt altına alındı. Birecik Kelaynak Üretme Merkezi'nde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 2015 üreme döneminde üreyen 52 adet kelaynak kuşunun halkalama işlemleri yapıldı. Cinsiyet analizlerinin yapılabilmesi maksadıyla kelaynak kuşlarından kan örnekleri alındı. Genetik çalışma dışında hiçbir yöntemle cinsiyetleri belirlenemeyen bu değerli kuş türünün erkek ve dişi bireyleri de genetik analizler ile tespit edilecek."

Yürütülen çalışmalar sonucu, 2001 yılında 42 olan kelaynak sayısının 2015 yılında 209'a ulaştığı bildirildi.

- "Kelaynaklar uydudan takip edilecek"

Çalışmalarla ilgili açıklamada değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu kuşlarının uydudan da takip edileceğini ifade etti.

İki kelaynak kuşuna GPS-GSM vericisi takılması ile kelaynakların yıl boyunca günlük hareketlerinin takip edileceğini kaydeden Eroğlu, "Bu vericilerin uyduya gönderdikleri sinyallerin değerlendirilmesi neticesinde kelaynaklar takip edilerek, kelaynakların karşılaştıkları problemler belirlenmeye çalışılacak ve hayat alanı olarak nereleri tercih ettikleri tespit edilebilecek" ifadesine yer verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.