Kendisini Gaziantep'in Kültürünü Tanıtmaya Adadı

Kendisini Gaziantep'in Kültürünü Tanıtmaya Adadı
Gaziantep'te yaşayan 78 yaşındaki ev hanımı, araştırma yaparak ulaştığı kent kültürüne ilişkin kaynakları kitaplaştırarak her kesimden birçok kişiye rehberlik ediyor - Ev hanımı Köylüoğlu:- "Antep kültürünü anlatmayı mesuliyet olarak görüyorum"

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep kültürüyle ilgili araştırmalar yaparak öğrencilerden akademisyenlere kadar birçok kişiye rehberlik eden 78 yaşındaki ev hanımı Akten Köylüoğlu, biriktirdiği kültürel bilgileri sonraki nesillere aktarmayı arzuluyor.

Kente ilişkin kültürel araştırmalar yapmayı "mesuliyet" olarak gören Köylüoğlu, 50 yaşından sonra başladığı araştırmaları hayatının sonuna kadar sürdürmek istiyor.

Köylüoğlu, Gazianteplilerin öz kültürlerini unutmamaları için kentin kültürel tanıtımına katkı sağlayacak kitaplar, şiirler ve öyküler kaleme aldı. Derlediği eserlerini, düzenlediği söyleşiler ve seminerler aracılığıyla vatandaşlara ulaştırmaya çalışan Köylüoğlu, hemşehrilerinin kültürlerini unutmadan geleceğe taşımasını amaçlıyor.

Köylüoğlu, çevresindekilerin kentin kültürel varlıklarını merak ettiğini ve bunları öğrenmeye çalıştığını görünce, bu yöndeki talepleri karşılamak üzere kültürel araştırmalara başladığını söyledi.

Kentte kaybolan bazı kültür varlıklarını araştırmaları sırasında bulduğunu dile getiren Köylüoğlu, "Kentte kaybolmaya yüz tutan önemli kültür varlıklarımızı yaşlı insanlarımızdan öğrendikçe, bunları bilgi notlarına dönüştürerek biriktirdim. Bu bilgiler arttıkça araştırmalarımı yoğunlaştırarak daha geniş kapsamlı önemli bilgilere ulaştım." dedi.

Kültür ve tarih meraklılarının, en çok "Antep İşi", "Antep Harbi" ve kente ait gelenekleri sorduğuna dikkati çeken Köylüoğlu, şunları kaydetti:

"Tarih kültür meraklısı insanlarımız, eskiden insanların ne gibi kıyafetler giydiğini ve benzeri gelenekleri sorguluyor. Ben de insanlarımızın bu meraklarını gidermek için 15 sene araştırmalar yaparak bu bilgileri içeren bir ansiklopedik kitap hazırladım. Mesela eski geleneklere göre gelin görme, hamama gitme gibi adetler vardı. Bunları da yerine getirmek için kurallar vardı. Mesela bir kadın evinin temizliğini bitirmeden, ekmeğini yapmadan hamama gidemezdi. Limon kabuğundan, tilki kuyruğundan, kaşıktan oyuncaklar yapılırdı. Şehirlerde ve köylerde kıyafetler ayrı olurdu. Antep işi yatak örtülerine, masalara değil kıyafetlere işlenirdi. Antep işini yapan genç kızlar kesinlikle bir başkasına veremezdi, ayıp sayılırdı. Kimse kimseye yaptığı modeli göstermezdi. İlk kendisinin çeyizinde görülmesini isterdi. Bu eski kültürel bilgileri toplamam çok zor olmadı. Babam Gaziantep'in ilk fotoğrafçılarından biriydi. Evimizde albüm, fotoğraf çoktu. Bizim aileden olmayan fotoğraflar vardı. Hepsi albümlere konulup muhafaza edilirdi. Birçok film camları vardı. 1800'li yıllardan itibaren bilgilere ulaştım."

- "Antep kültürünü anlatmayı mesuliyet olarak görüyorum"

Yaşlı birinin bu tür uğraşlar içerisinde olmasının eleştirildiğini aktaran Köylüoğlu, "Derler ki 'bu yaştan sonra ne yapacaksın?' Ben insanların görevli olarak dünyaya geldiğine inanırım, bu görevi yerine getirme mesuliyetleri vardır. Antep kültürünü anlatmayı mesuliyet olarak görüyorum." diye konuştu.

Köylüoğlu, hafızasında 30'a yakın masal olduğunu belirterek, bunları da çocuklar için kaleme aldığını sözlerine ekledi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.