Kenyalı Müslümanların Ramazan Heyecanı

Kenyalı Müslümanların Ramazan Heyecanı
Ülkenin kıyı eyaleti Mombasa’da yaşayan Müslümanlar ramazan ayı dolayısıyla alışverişlerini yapmaya başladı- Pazar esnaflarından Muhammed Salim: - “Mombasa’da ramazan ayı başkadır, bütün yıl aşkla bu ayı bekledik bugün aya bakacağız eğer ay gözükürse ona

NAİROBİ (AA) - Kenyalı Müslümanlar ramazan ayı dolayısıyla son hazırlıklarını yaparken Mombasa şehrinin sokaklarında mübarek ayın heyecanı yaşanıyor.

Ülkede Müslüman nüfusunun en yoğun olduğu kıyı kesimindeki Mombasa eyaletinde ramazan ayının başlangıcında şehrin dört bir yanında kurulan pazarlara Müslümanlar akın etti.

Şehrin en büyük meyve sebze pazarlarında çalışan Muhamed Salim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mombasa’da ramazan ayı başkadır, bütün yıl aşkla bu ayı bekledik. Bugün aya bakacağız eğer ay gözükürse ona göre ilk sahurumuzu yapacağız." dedi.

Şehir merkezinde bulunan Mackinon adındaki pazarın tezgahlarında ise onlarca çeşit tropikal meyve ve taze sebzelerden yerel yemeklerde kullanılan rengarenk baharatlara kadar yüzlerce ürün yer alıyor. Mombasalı Müslüman kadınların ramazanın ilk alışverişini yaptığı pazar oldukça kalabalık.

Salim, son gün münasebetiyle insanların alışverişe geldiğini belirterek, "Ramazan ayının başlamasıyla fiyatlar eskisine göre yavaş yavaş düşmeye başladı, herkes istediğini rahatlıkla alabiliyor." diye konuştu.

Yaklaşık 47 milyon nüfusa sahip Kenya'da Müslümanların oranı yüzde 10.

Müslümanların çoğunlukta olduğu Mombasa şehri ise tarihi dokusuyla Nairobi’de yaşayan Müslümanların da ramazan ayını geçirmek istedikleri yerlerden biri.

Yol kenarında tezgah kuran 52 yaşındaki Amina Shaban, dalından daha olmadan kopardığı Papaya isimli tropikal meyveyi şeritler halinde keserek makarna yapıp satıyor.

Ramazan ayının işlerini açtığını söyleyen Shaban, "Ramazan ayının gelmesiyle sokaklar da kalabalıklaştı, kadınlar alışverişini buralardan yapıyor. Allah'a binlerce şükürler olsun bizi aç bırakmıyor." dedi.

Kenyalı Müslümanlar ramazandan önceki son cuma namazını kılarken camilerde hem ramazan ayına dair vaazlar verildi hem de dünyadaki diğer Müslüman topluluklar için dualar edildi.

Kenya’da Müslümanların çoğu oruca başlamak için bu gece hilalin gözükmesini bekleyecek.

Mombasa’nın Old Town semtindeki Mandhry Camisi imamı Muhammed Ali, Kenya’da Müslümanların çoğunluğunun ramazan ayına başlamak için hilalin görülmesini beklediğini, belli bir kısımının ise Suudi Arabistan'ı takip ettiğini söyledi.

Ali, Mombasa kadısından haber beklediklerini belirterek, "Hilalin görüldüğüne dair bu gece bir haber gelirse ilk sahura bu gece kalkacağız, haber gelmediği taktirde ise ilk teravih yarın kılınacak dolayısıyla da sahura yarın gece kalkılacak." dedi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.