Keşfedilmemiş besin deposu “arı ekmeği”

Keşfedilmemiş besin deposu “arı ekmeği”
Türkiye'de birkaç arıcı tarafından üretilen besin deposu “arı ekmeği”, insan sağlığına pek çok yararı olmasına rağmen yeteri kadar bilinmiyor.

Türkiye'de birkaç arıcı tarafından üretilen besin deposu “arı ekmeği”, insan sağlığına pek çok yararı olmasına rağmen yeteri kadar bilinmiyor. Türkiye'deki ismi arı ekmeği olan bu besin deposu, yurtdışında “perga” olarak biliniyor. Polenin işlenmiş hali olan ürün için arılar, doğadaki çiçek tozunu ayaklarının arkasına alarak kovana getiriyor. Arılar, bu polenleri kendi salgısıyla altıgenlerin içine depoluyor. Ardından pupadan çıkan yavru arı 5 gün boyunca bu arı ekmeğini yiyor. Arının ilk besini olduğu için bu ürüne “bebek maması” da deniliyor.

Uludağ Üniversitesi Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Ercan Dülgeroğlu, arı ekmeğinin vitaminler, inorganik elementler, aminoasitlerce zengin bir besin kaynağı olduğunu belirtti. Arı ekmeği tüketiminin insan sağlığına birçok yararı bulunduğuna değinen Dülgeroğlu, “Arı ekmeği, anemi, pnömoni ve bakteriyel enfeksiyonları olan çocukların yanı sıra 7,5 yaşına kadar özellikle prematüre çocuklarda pediatrik amaçla uygulanır. Arı ekmeği, içeriği yüksek olan asetil-kolin ile tansiyon ve kronik kabızlık tedavilerinde yardımcı olur. Bireylerin bedensel ve zihinsel gücünü arttırmada yardımcı olur. Antiseptik ve mikrop öldürücü özelliği de vardır. Kanamalı diş eti koruma tedavisinde faydalıdır. Üreme hormonlarına katkısı ile erkeklerin cinsel yaşamını geliştirmede ve kas gücünün artırılmasına da yardımcı olur.”

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.