Kestane gal arısına karşı biyolojik mücadele

Kestane gal arısına karşı biyolojik mücadele
Kestane üretiminde verim düşüklüğüne neden olan kestane gal arısıyla biyolojik mücadele kapsamında Yalova'da doğaya 150 "torymus sinensis" türü böcek bırakıldı- Bursa Bölge Orman Müdürü Coşkun:- "Bu faydalı 'torymus sinensis' denilen böcek ile kestane gal

YALOVA (AA) - Yalova'nın Çiftlikköy ilçesinde, kestane verimini düşüren kestane gal arısına karşı biyolojik mücadele kapsamında "torymus sinensis" adlı böcekler doğaya salındı.

Gacık köyünde 2014 yılında tespit edilen kestane gal arısı ile mücadele çalışmaları kapsamında Yalova Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde biyolojik mücadele laboratuvarı kuruldu.

Laboratuvara İtalya'dan getirilerek yetiştirilen kestane gal arısının doğal düşmanı "torymus sinensis" adlı böceklerden 50 erkek ve 100 dişi, köyde bir kestane bahçesinden doğaya bırakıldı.

Çalışmaları izleyen Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman Genel Müdürlüğünün zararlılarla genellikle biyolojik mücadeleyi tercih ettiğini söyledi.

Uluslararası çalışmalarda, kestane gal arısıyla beslenen, bunu parçalayan böcek türünün "torymus sinensis" olarak belirlendiğini aktaran Coşkun, şöyle konuştu:

"Bu köyde bir laboratuvar kurduk. Bu böceği İtalya'dan getirdik. Laboratuvarda çoğaltarak kestane ormanlarına bu böceği salıyoruz. Bu faydalı böcek ile kestane gal arısının tabiattaki sayısını azaltarak doğal dengeyi sağlayacağız. Kestane, bölgemiz için önemli bir ağaç türü. Özellikle kırsal kalkınmada vatandaşlarımız bunun meyvesinden faydalanarak gelir elde ediyor. Bursa, aynı zamanda kestane şehri. Kestane ormanlarımızdan bu zararlıyı biyolojik yöntemlerle yani bu kestane gal arısını parçalayan, yok eden diğer bir böceği çoğaltarak mücadele edeceğiz. Bu çalışmanın faydalı olmasını diliyoruz."

Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Dr. Kahraman İpekdal ise kestane gal arısının, kestanelerde gal oluşumuna, şişlik, yumruya neden olup verim düşüklüğüne yol açtığını dile getirdi.

İpekdal, İtalyanların bu biyolojik mücadele yöntemiyle 4-5 yıldır büyük ölçüde başarı elde ettiğini sözlerine ekledi.

Kestane gal arısına karşı biyolojik mücadele

Kestane gal arısına karşı biyolojik mücadele

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.