Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

KIBRIS, DENKTAŞ ve BARIŞ

KIBRIS, DENKTAŞ ve BARIŞ

Bir çalışma takvimi dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gittim. Kuzey Kıbrıs’a en son geçen sene yine bu mevsimde gitmiştim ve görülen odur ki, değişen bir şey yok.

Kıbrıs’ta yazın en sıcak günleri olduğu için dışarıya çıkmak oldukça sıkıntılı. Nem ve sıcaklık bir arada olunca, insanı inanılmaz şekilde bunaltıyor. Bu nedenle de zaten gündüzleri dışarıda insan pek görülmüyor. Lefkoşe de bulunduğum için de sahillerde neler oluyor, ne derecede kalabalık bilemiyorum ama kaldığım otelin açık havuzuna dahi aşırı sıcaklar nedeniyle gündüz girmek pek mümkün olmadı.

Bu çalışma takvimi tarımsal konulara dayalı olarak üst seviyede gerçekleşti. Böylece siyasiler, iş adamları ve Devler Ricali ile yakından görüşme fırsatı buldum. Görülen odur ki, Kuzey Kıbrıs birkaç yıla kadar ekonomik patlamaya hazır bir bomba gibi görülüyor. Güney bölgesinin AB üyeliğine rağmen sıkıntılı olması, ekonomik atılımda şansı bizim can kardeşlerimize, Kuzey Kıbrıs’a veriyor.

Elbette bunda Türkiye siyasetinin ve istikrarının büyük etkisi var. Ülkemizdeki istikrar Kuzey Kıbrıs’a da yansıyor,  bu durum yatırımcıların özellikle Arap bölgesinin buraya bakışını değiştirecek gibi görülüyor. Umarım, Kuzeyli Devlet Yöneticilerinin de bu değişime hazır olması ve birleşme sonrası yatırımların önünü açacak düzenlemeleri bir an evvel yapmalarıdır.

Kuzey Kıbrıs’ın Güney Kıbrıs ile bütünleşmesini belirlenen politikalar çerçevesinde en kısa zamanda tamamlanması gerekiyor. Bunun sebebi, Güney Kıbrıs’ın AB desteğine rağmen ekonomik olarak ciddi sıkıntıda olması ve AB desteğiyle ayakta durmaya çabalamasıdır. Bu nedenle krizin çözümünü ve çıkış yolunun ancak Türk Bölgesi ile beraber olacağına inanmaları ve siyasi ve ekonomik yükün Türkiye Cumhuriyetinde olacağını kabul etmeleridir. Gördüğüm kadarıyla Kuzey Kıbrıs siyasetçi ve devlet yöneticileri buna hazırlanıyor.   

Bu tahlilden sonra sebebi ziyaretimize gelecek olursak, tarımsal konularda görüşme yapmak üzere Serdar Denktaş Bey, önceden alınan randevu gereği bizleri kabul ettiler.  Ömrünü ülke sevdasına, kurtuluşuna ve kalkınmasına vermiş, bizim gençlik yıllarımızın en popüler siyasetçisi ve vatansever Rahmetli Rauf Denktaş Bey’in oğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş Bey ile 2 saate varan bir görüşmemiz oldu. Görüşmede Denktaş Beyin çalışma arkadaşları da yer aldı.

Osmanlıdan kalma tarihi muhteşem tarihi binada yapılan bu görüşmede oğul Denktaş Bey’i oldukça sempatik, candan ve akıllı buldum. Bu haliyle Rahmetli babalarını aratmayacak gibi görülüyor.

Hayırlı evlat Denktaş Beyin ülke kalkınması için yeni projelere açık olması ve anlatılanları çabuk kavraması doğrusu beni oldukça etkiledi. Bu haliyle klasik ve statükocu bir siyasetçiden ziyade, olaylara bakışı ve çözüm üretmede ki pratikliği ile bir iş adamı gibi davranıyor. Görülen odur ki, Kuzey Kıbrıslıların geleceğinin iyi, bağımsızlıklarının garanti altında olduğudur. Bu arada Kuzey Kıbrıs’ın geleceğinin turizm, sağlık ve eğitim yatırımlarından geçeceğinin bilinmesinde fayda var.

Kuzey Kıbrıslı kardeşlerimize özelikle gençlere yakışan, Türkiye ile ilişkilerinde ön yargıyı bir tarafa bırakıp, ülke kalkınmasının tek başına olmayacağı, gelişmenin mutlaka uluslararası bağdan geçeceğine inanması, bunun için de kendilerine en yakın, güçlü ve adil bölge ülkeleri ile daha da yakınlaşarak geleceklerinin beraber tayin edileceğine güvenmeleridir.

Sevgili kardeşlerimizin; yolları ve bahtları açık olsun.

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR