Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ile görüştü- Eide: - "Müzakerelerde birçok konuda anlaşma var. Müzakerelerde iyi ilerlendiği görülüyor fakat her iki taraftaki gazetelere bakanlar, herhangi bir konuda anlaşma ol

LEFKOŞA (AA) - BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerde birçok konuda anlaşma olduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eide'yi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Temsilcisi Barış Burcu da hazır bulundu.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Eide, Akıncı ile görüşmesinin olumlu geçtiğini belirterek, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile cumartesi günü gerçekleştirecekleri görüşmeyi ele aldıklarını kaydetti.

Akıncı ile gündemdeki bazı konuları da konuştuklarını ifade eden Eide, bazı konularla ilgili masada fikir birliği olmasına rağmen, müzakerelerin halkla ilişkiler kısmı üzerinde daha iyi çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Eide, müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini, gelecek aylarla ilgili program yaptıklarını ve bugünkü görüşmede zamanın çoğunu gelecek ayların nasıl organize edileceğini konuşmakla geçirdiklerini dile getirerek, ilerleyen aylarda öncelikle çok önemli bazı teknik konuların ele alınacağını bildirdi.

- Dönüşümlü başkanlık

Eide, "Anastasiadis’in dönüşümlü başkanlığı kabul etmediğine" ilişkin bir soru üzerine, “Eğer ne dediğini okursanız, Anastasiadis'in basitçe bir tarafın bir görüşe diğer tarafın ise diğeriyle zıt bir başka görüşe sahip olduğunu ve bunun müzakere edildiğini söylediğini de açık şekilde görürsünüz" yanıtını verdi.

Bunun yeni değil, bilinen bir pozisyon olduğunu, iki liderin konuya farklı yaklaştığını belirten Eide, Anastasiadis’in de bu konunun masada olduğunu ve müzakere edildiğini söylediğini kaydetti.

Eide, "Müzakerelere başlandığında bazı konular üzerinde fikir birliğine varılamadı ancak müzakerelerde konu konu ilerleniyor ve olay bittiğinde tüm konularda anlaşmaya varılacak" dedi.

Akıncı-Anastasiadis görüşmesinden beklentilerinin sorulması üzerine Eide, öncelikle liderlerin son toplantıda yaptıkları işi biraz daha detaylı teyit etmelerini beklediğini ve gelecek aylarda ele alınacak bazı teknik konuların nasıl organize edileceğiyle ilgili bazı sorular bulunduğunu söyledi.

- “Gazetelere bakanlar kafa karışıklığı yaşayabi̇li̇r”

Eide, liderlerin halkla ilişkiler konusuyla ilgili nasıl davranacaklarını ve halkla birlikte paylaşacakları bir konu olup olmadığını iyi bir diyalogla ele almalarının önemine vurgu yaptı.

Eide, "Müzakerelerde birçok konuda anlaşma var. Müzakerelerde iyi ilerlendiği görülüyor fakat her iki taraftaki gazetelere bakanlar, herhangi bir konuda anlaşma olup olmadığıyla ilgili kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Bu, halledilmesi gereken bir konudur. Liderlerle bununla nasıl baş edileceğini görüşeceğiz" diye konuştu.

Kıbrıs'ta yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında Akıncı ve Anastasiadis cumartesi günü ara bölgede bir araya gelecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.