KİK-ABD Zirvesi kapanış bildirgesi

KİK-ABD Zirvesi kapanış bildirgesi
KİK-ABD Zirvesi kapanış bildirgesinde, Suriye'de devlet kurumlarının korunduğu Esed'siz bir geçiş dönemi konusunda anlaşıldığı bildirildi

RİYAD (AA) - Körfez İşbirliği Konseyi (KİK)-ABD Zirvesi kapanış bildirgesinde, Suriye'de Beşşar Esed'siz bir siyasi geçiş süreci olması gerektiği belirtildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre KİK-ABD Zirvesi kapanış oturumunda, KİK üyeleri ve ABD'nin stratejik ortaklığının tekrar teyit edilmesi çağrısı yapıldı.

Zirvede KİK ve ABD işbirliğini güçlendirmek için alınacak önlemlerin görüşüldüğü kaydedilirken, bölgede yaşanan büyük zorluklara rağmen DAEŞ ve El Kaide'yle mücadele, bölgesel çekişmelerin hafifletilmesi ve çözüm bulunması, KİK'in dış ve iç tehditlere karşı koyma gücünün artırılması, İran'ın istikrarı zedeleyici faaliyetlerinin düzeltilmesi, bölgesel ve mezhepsel gerilimin sınırlandırılması için acil adımlar atılacağı ifade edildi.

Bölgedeki en ısrarcı sorunlara çözüm bulunması için ortak görüş belirlemeye çalışıldığı ve kazanımların korunması gerektiğinin teyit edildiği belirtildi.

Mayıs ayında Camp David'de düzenlenen zirvedeki ortak prensiplerin desteklendiği ve bölgedeki iç savaşların askeri müdahaleyle çözülemeyeceği konusu, tüm ülkelerin egemenliğine saygı gösterilmesi ve iç işlerine karışılmaması konularında hemfikir olunduğu kaydedildi.

Suriye halkıyla dayanışma içinde olunduğu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin insani yardımların ulaştırılmasına ilişkin 2254 sayılı kararının öneminin vurguladığı bildirildi.

- Esed'siz geçiş

Devlet kurumlarının korunduğu Beşşar Esed'siz bir siyasi geçiş süreci olması, DAEŞ ve Nusra Cephesi'yle mücadeleye odaklanılması gerektiği ifade edilirken, ülke içinde ve dışındaki sığınmacılar konusunda derin endişe duyulduğu aktarıldı.

Bildirgede, daha fazla uluslararası destek toplamak için ABD'nin Eylül 2016'da üst düzey sığınmacı konferansı düzenlemesinden memnuniyet duyulduğuna da değinildi.

Irak'ta daha fazla ilerleme kaydedilmesi için mezhepsel gerginliğin hafifletilmesi, tüm Iraklılar arasında uzlaşı sağlanması için çalışılması ve reformların uygulanması çağrısı yapıldı, KİK üyeleri ve ABD'nin Irak'ın DAEŞ'in hezimete uğratılması için gösterdiği çabaları destekleyeceği kaydedildi.

Yemen'de çatışmaların sonlanmasının olumlu karşılandığı ve tüm tarafların buna uymasının istendiği belirtilerek, Libya'da Faiz Sirac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin yönetimi devralmasından memnuniyet duyulduğu belirtildi.

Filistin konusunun da adil bir barışla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

- İran konusunda bilgi paylaşımı

İran'ın bölgede istikrarı zedeleyici davranışları ve balistik füze programı, "Hizbullah gibi terör örgütlerini" desteklemesi konusunda dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

KİK ve ABD'nin İran konusunda bilgi paylaşacağı, KİK'in ABD'nin deniz güvenliği konusundaki önerisine ilişkin derin bir çalışma yapacağı ifade edildi.

ABD ve KİK üyelerinin 2017'de ortak askeri tatbikat yapacağı, ortak önem arz eden konularda yakın koordinasyonun devam edeceği, hızlı hareket edilmesi için ortak komisyonların yılda en az 2 defa toplanacağı bildirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.