KİK'in Hizbullah'ı terör örgütü ilan etmesi

KİK'in Hizbullah'ı terör örgütü ilan etmesi
Lübnan'daki Hizbullah'ın parlamento bloğundan milletvekili Fadlallah:- KİK'in bize yönelik kararı pervasız ve saldırgandı. Bu kararın arkasında Suudi Arabistan var. Karar, Riyad'ın İsrail'le gelişen ilişkilerine hizmet ediyor"

BEYRUT (AA) - Lübnan'daki Hizbullah'ın parlamento bloğu, Körfez İşbirliği Konseyinin (KİK) Hizbullah'ı terör örgütü ilan etme kararını "pervasız ve saldırgan" olarak niteleyerek, kararı "kınadıklarını" bildirdi.

Hizbullah'ın parlamento bloğunun haftalık toplantısında beraberindeki vekillerle blok adına basına açıklama yapan milletvekili Hasan Fadlallah, KİK'te ve Tunus'taki Arap İçişleri Bakanları zirvesinde alınan Hizbullah'ın terör örgütü ilan edilmesine yönelik kararı kınadıklarını ve kararın sorumlusu olarak Suudi Arabistan'ı gördüklerini söyledi.

Kararın kendileri için sürpriz olmadığını belirten Fadlallah, "KİK'in bize yönelik kararı pervasız ve saldırgandı. Bu kararın arkasında Suudi Arabistan var. Karar, Riyad'ın İsrail'le gelişen ilişkilerine hizmet ediyor" dedi.

Fadlallah, Tunus'taki Arap Birliği'nin içişleri bakanları düzeyinde Tunus'ta gerçekleştirdiği toplantıda Hizbullah'ın terör örgütü ilan edilmesini de grup olarak kınadıklarını açıkladı.

Suriye rejimi karşıtı 14 Mart siyasi bloğundaki Müstakbel Partisinden İçişleri Bakanı Nihad Meşnuk, Tunus'taki zirvede, Hizbullah'ın terörist olarak nitelendirilmesine çekimser kalmıştı.

Lübnan'da bugün düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında Hizbullah'a karşı konsensüs oluştuğu ve Körfez ülkeleriyle ilişkilerin kötüleşmesinden Hizbullah'ın sorumlu tutulduğu belirtilmişti.

Suudi Arabistan'ın, Lübnan’ın iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilere uymayan tutumu sebebiyle Lübnan ordusu ve emniyetine yapacağı 4 milyar dolarlık yardımdan vazgeçmesini açıklamasının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti. Bu kararın ardından da Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Katar, vatandaşlarına, Lübnan'a seyahat uyarısı yapmıştı.

Son olarak dün Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin oluşturduğu KİK, Hizbullah'ı terör örgütü ilan etmişti.

Arap Birliği'nin İçişleri Bakanları düzeyinde Tunus'ta gerçekleştirdiği toplantıda da birlik, tarihinde ilk kez Hizbullah'ı terör örgütü şeklinde nitelendirerek, "Arap İçişleri Bakanları Kurulu, terörist Hizbullah örgütünü bazı Arap ülkelerinde toplumsal barışı ve güvenliği sarsan tehlikeli çalışmaları ve uygulamalarından dolayı kınıyor" ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yayımlamıştı.

Müstakbel Hareketi lideri eski Başbakanı Saad Hariri'de KİK'in kararı sonrası yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın Yemen ve Suriye'de yaptıklarının "terör ve suç eylemi" olduğunu söylemişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.