Kılıçdaroğlu Ap Başkanı Schulz İle Görüştü

Kılıçdaroğlu Ap Başkanı Schulz İle Görüştü
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüştü

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile görüşmesine ilişkin, "Görüşmemizde darbe sonrası gelişmeleri, Türkiye-AB ilişkileri ve bu ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini kendilerine sundum. Özellikle yargı bağımsızlığının Türkiye açısından çok önemli olduğunu, 23. ve 24. fasıllarının açılmasının Türkiye'de yargı bağımsızlığı için büyük önem taşıdığını ifade ettim." dedi.

Kılıçdaroğlu, AP Başkanı Schulz ile CHP Genel Merkezi'nde görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 1,5 saat sürdü. Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu ve Schulz, görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Umarım birlikteliğimiz bundan sonra da devam edecek"
Son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Unutmadığım bir olay vardı, konuşmama onunla başladım. Darbeden hemen sonra Sayın Schulz arayarak darbeye karşı tavrımız dolayısıyla CHP'yi kutladı ve bu süreçte Türkiye'de demokrasinin güçlenmesi için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini ifade ettiler.

Ayrıca bana özel telefonunu vererek, 'herhangi bir sorunla karşılaştığınızda, bizim yapabileceğimiz bir şey olduğunda Türkiye'de demokrasi açısından her türlü çabayı göstereceklerini' ifade ettiler. Ben o dönemde kendilerine teşekkür ettim, tekrar teşekkür ediyorum. Görüşmemizde darbe sonrası gelişmeleri, Türkiye - AB ilişkileri, bu ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini kendilerine sundum. Özellikle yargı bağımsızlığının Türkiye açısından çok önemli olduğunu, 23. ve 24. fasıllarının açılmasının Türkiye'de yargı bağımsızlığı için büyük önem taşıdığını ifade ettim. Kendileri de düşüncelerini ifade ettiler. Tekrar kendilerine teşekkür ediyorum. Umarım birlikteliğimiz bundan sonra da devam edecek."

"Türk halkı cesur bir tavır sergiledi"
Schulz da darbe girişiminin hemen ardından Kılıçdaroğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, "dramatik gelişmelerle" ilgili bilgi aldığını ve fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Bugünkü görüşmede ise üç konuyu ele aldıklarını ifade eden Schulz, öncelikle darbe girişimi ve sonrası üzerine değerlendirmelerde bulunduklarını bildirdi.

Schulz, "Birbirine kenetlenmiş bir halkın gayet kanlı bir darbe girişiminde bulunmak isteyen ordu içerisinden bir guruba, silahsız olarak karşı durarak cesur bir tavır sergilemişlerdir. Kendileriyle kesinlikle gurur duyabilirler ve bu alanda uluslararası camianın takdirini kazanmışlardır." dedi.

"Ortak noktalarımızın daha fazla"
Kılıçdaroğlu ile Fetullahçı Terör Örgütü'nün geçmişi ve bugünkü etkisi üzerine de değerlendirmeler yaptıklarını aktaran Schulz, ayrıca bu oluşuma karşı yapılacak mücadeleyi de ele aldıklarına dikkati çekti.

Schulz görüşmede, Türkiye’nin AB müzakereleri başta olmak üzere, hukuk devleti, fikir ve düşünce özgürlüğü ve vize serbestisi konularını da ele aldıklarını dile getirdi.

Martin Schulz, "Türkiye'nin AB'ye düne oranla daha yakın olduğuna hem fikir olduk. Farklı görüşlerimiz olsa da şu kesin ki ortak noktalarımızın daha fazla olduğunu gördük." ifadesini kullandı.

Muhabir: Barış Gündoğan, Aşkın Kıyağan

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.