Kılıçdaroğlu: CHP bir düşünce kuruluşu değildir

Kılıçdaroğlu: CHP bir düşünce kuruluşu değildir
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet Halk Partililere göre ulusalcılık vatanseverliktir. CHP Mustafa Kemal Atatürk'ün partisidir" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde Uğur Dündar'ın sunduğu “Halkın Arenası” programında , “Cumhuriyet Halk Partililere göre ulusalcılık vatanseverliktir. CHP Mustafa Kemal Atatürk 'ün partisidir” dedi.

 

Programda "CHP'de ulusalcı kanat tasfiye mi ediliyor?" sorusunu yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

 

"Ulusalcılığı nasıl tanımlayacağımız çok önemli. Bana göre, Cumhuriyet Halk Partililere göre ulusalcılık vatanseverliktir. Ben vatanımı seviyorum, ülkemi seviyorum, insanımı seviyorum. Dolayısıyla ulusalcılığı belli bir kesimin tekeline vermek gibi bir lüksümüz yok. Hepimiz ulusalcıyız, hepimiz ülkemizi seviyoruz, ülkemizin çıkarlarını savunuyoruz. Şimdi Emine hanım partiden ayrıldı, yaptığı açıklamayı da biliyorum. Bana gazeteci arkadaşlar sordular sağlık olsun, dedim. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi bir kişinin partisi değildir. Cumhuriyet Halk Partisi halkın partisidir. Eğer kişi olarak tanımlanacaksa Cumhuriyet Halk Partisi, Mustafa Kemal Atatürk'ün partisidir. Herkes bunu böyle bilmeli. Hiçbir koltuk hiç kimsenin de malı değildir. Cumhuriyet Halk Partisinde çok sayıda Genel Başkan gelip geçmiştir, çok sayıda milletvekili geçmiştir, belediye başkanları olmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi 91 yıldır ayakta duran dünyanın dört partisinden birisidir. Bu kadar köklü bir partidir. O nedenle kişilere bağlı olarak olayları götürmek doğru değildir. Ama şu da bir gerçek tabii. Yani ağaç budandıkça güçlenir. O nedenle ufku dolanlar bizden ayrılabilirler. Ama biz çağdaş uygarlık yolunda yolumuza devam edeceğiz. Sayın Batum'un açıklamaları oldu. Açıklamaları nedeniyle kendisi Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edildi. Benim şimdi bir yorum yapmam doğru olmaz, etik olarak da doğru olmaz. Çünkü Yüksek Disiplin Kurulunu etkileyebiliriz. O nedenle Yüksek Disiplin Kurulu nasıl bir karar verecek ona hep beraber bakacağız."

 

 

CHP BİR DÜŞÜNCE KULÜBÜ DEĞİLDİR

CHP'den istifa eden Emine Ülker Tarhan ile ilgili bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

 

"Eleştirilerden ders çıkarmaya çalışırız. Ama siz eğer eleştirinin dozunu partiye zarar verir konuma getirirseniz ona da izin vermeyiz. Kurultayda şunu söyledim bakın, dedim ki, bugüne kadar çıtayı aşanlar oldu ama hiçbir şey yapmadım. Kurultaydan yetki istiyorum bundan sonra izin vermeyeceğim dedim. Kurultayda yetkiyi verdi bundan sonra izin vermeyeceğim. Şimdi bakınız, partiyi parti yapan partinin disiplinidir. Eğer siz bir parti içine giriyorsanız, bir partinin üyesi oluyorsanız partinin tüzüğü vardır, partinin programı vardır, partinin kurultayı vardır, partinin Parti Meclisi vardır, Merkez Yönetim Kurulu vardır ve partinin ayrıca parlamentoda grubu vardır. Dolayısıyla siz bir sivil toplum kuruluşuna üye olduğunuz zaman herkesi istediğiniz gibi eleştirebilirsiniz. Ama bir partinin kimliğini alırsanız sizin eleştiri sınırlarınız vardır. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi bir düşünce kuruluşu değildir. Programı, ilkeleri, tüzüğü, yönetmelikleri olan bir siyasi yapıdır. O siyasi yapının kökleri vardır, gelenekleri vardır, kuralları vardır, dünyaya bakışı vardır, geleceğe bakışı vardır. Dolayısıyla o çerçevede bakacağız hepimiz. Partinin Yönetim Kurulu karar alır, Parti Meclisi karar alır, kurultay karar alır hepimiz o karara uyarız. Başlangıçta olabilir oturur tartışırız kendi aramızda ama sonunda bir karar alırsa bir partili o kararı sonuna kadar artık savunur. Kural budur. Sadece bizde mi? Hayır bütün dünyada partiler için geçerli kural budur. Hayır ben partinin koyduğu kurallara uymam. Olabilir uymazsanız partinin dışına çıkarsınız, partiden ayrılırsınız istediğinizi söylersiniz."

 

 

HİÇBİR CEMAATE YAKIN DURMADIM

Cemaatlerle ilgili bir soruya da yanıt veren Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi;

 

"Valla bu cemaat nerededir, ben nasıl bir algı kurmuşum bilmiyorum. Şunu söyleyeyim, hayatımın hiçbir döneminde hiçbir cemaatin içinde olmadım. Çoğu insanla karşılaştım, çoğu insanla konuştum ama hiçbir zaman şu soruyu sormadım. Siz hangi cemaate mensupsunuz veya hangi inanca veya hangi etnik kimliğe mensupsunuz diye bir soru da sormadım. Ben insanı insan olarak gördüm. Benimle farklı dünyalarda olan insanlara bile saygı duydum. Kural budur, benim açımdan kural budur. Cumhuriyet Halk Partisi bir; çağdaşlığı savunan partidir. Cumhuriyet Halk Partisi bütün inançlara saygı gösteren partidir. Cumhuriyet Halk Partisi bütün kimliklere saygı gösteren partidir. Cumhuriyet Halk Partisi herkesin yaşam tarzına saygı gösteren bir partidir ve Cumhuriyet Halk Partisi hukukun üstünlüğüne inanan bir partidir. Biz kimsenin inancı nedeniyle onu suçlamayız. Sen niye bu inançtansın veya şu inançtansın diye. Ben hiçbir cemaatin üyesi olmadım. Hiçbir cemaate yakında durmadım. Tam tersine ben cumhuriyetin değerlerine bağlı, Mustafa Kemal Atatürk'ün koyduğu kurallara bağlı, onun ilkelerine sadık ve gerçek anlamda İlhan Selçuk'un dediği gibi gardırop Atatürkçüsü değil, özünde Mustafa Kemal Atatürk'ü savunan bir kişiyim."

 

Kılıçdaroğlu'nun programdaki konuşmasından bazı satır başlıkları şöyle:

 

 

4+4+4 TÜRKİYEYİ UYGAR TOPLUMDAN KOPARACAK SİSTEMDİR

Biz elbette ki bu toplumda laikliği de savunacağız, sosyal devleti savunacağız, demokrasiyi savunacağız, hukukun üstünlüğünü savunacağız. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Bizim verdiğimiz mücadele şöyle bir düşünün. Parlamentoda Cumhuriyet Halk Partisinin verdiği mücadele dışında hangi siyasi parti mücadele veriyor? Eğitim sistemi geldi 4+4+4 sistemi. Türkiye'yi uygar toplumdan koparacak olan sistemdir 4+4+4 sistemi. Mücadeleyi biz verdik, anayasa mahkemesine biz götürdük. Pek çok alanda mücadele veriyoruz"

 

 

CUMHURİYETİN EN BÜYÜK DEVRİMCİSİ MUSTAFA KEMALDİR

"Şundan herkesin emin olmasını isterim. Cumhuriyetin en büyük devrimcisi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Onun devrimlerine sahip çıkması gerekenlerde bizleriz. Yaşımız ne olursa olsun, kimliğimiz ne olursa olsun, oturduğumuz bölge, mahalle ne olursa olsun düşmanlarının bile saygı duyduğu Mustafa Kemal'in devrimlerini yaşatmak hepimizin ortak görevidir ve namus borcudur. Bu kadar açık... Birileri kendisini Atatürkçü sanıyor. Kimse kusura bakmasın Atatürkçülük kimsenin tekelinde değildir. Ben Mustafa Kemal Atatürk'ü çağdaş uygarlık hedefini bize gösteren devrimci olarak biliyorum. Ben onu cumhuriyeti bilhassa kimsesizlerin kimsesi olarak tanımlayan Mustafa Kemal olarak biliyorum. Ben onu ekonomik kalkınmanın ne kadar önemli olduğunu bize söyleyen bir kişi olarak biliyorum… Şimdi siz kalkıp da Mustafa Kemal'i sadece ben bilirim başkaları bilmez, efendim CHP Mustafa Kemal'den ayrı düştü ya da CHP Mustafa Kemal Atatürk'ü tanımıyor. Kimse kusura bakmasın Mustafa Kemal Atatürk bu partiyi kurandır, devrimcidir, yiğittir, onurludur hepimiz ona saygılıyız. Bu bizim namus borcumuzdur. Mustafa Kemal Atatürk'ü sevmek bayrağını sevmektir, vatanını sevmektir. Bayrağımı da seviyorum vatanımı da seviyorum. Mustafa Kemal Atatürk'ü de seviyorum"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.