Kılıçdaroğlu'ndan 'Lozan' Açıklaması

Kılıçdaroğlu'ndan 'Lozan' Açıklaması
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanının, muhtarlarla yaptığı toplantıda, Lozan Anlaşması'nı bizim tarihimize uygun olmayan bir dille eleştirmesini ben içime sindiremiyorum." dedi

İSTANBUL (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanının, muhtarlarla yaptığı toplantıda, Lozan Anlaşması'nı bizim tarihimize uygun olmayan bir dille eleştirmesini ben içime sindiremiyorum." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te katıldığı "Eğrisi Doğrusu" programında gazeteci Taha Akyol'un gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

TBMM'nin yarın açılacağını hatırlatan Kılıçdaroğlu, Parlamentonun 15 Temmuz sürecinde çok önemli bir sınav verdiğini, bombalanırken sabaha kadar çalıştığını, demokrasiye ve parlamenter sisteme bağlı kaldığını söyledi.

Tarihte ilk kez böyle bir olayın yaşandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu parlamentoyu, parlamento kılan da Lozan Anlaşması. Türkiye Cumhuriyeti'nin varlık nedeni olarak saydığımız Lozan Anlaşması'nın bizim tarihimizde özel bir yeri vardır." diyerek şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanının, muhtarlarla yaptığı toplantıda, Lozan Anlaşması'nı bizim tarihimize uygun olmayan bir dille eleştirmesini ben içime sindiremiyorum. Ben CHP'nin genel başkanı olma sıfatını bir tarafa bırakıyorum, sade, ülkesini, insanını seven bir vatandaş olarak içime sindiremiyorum. Çünkü Lozan Anlaşması, büyük imkansızlıkların yaşandığı bir süreç içinde, Batının dize getirildiği anlaşmadır aslında. Türkiye'nin varlık nedenidir Lozan Anlaşması. Ben Sayın Cumhurbaşkanına, ortaokulda, lisede okuduğu tarih kitaplarının ötesinde, çünkü o tarih kitaplarını okumakla insan tarihi öğrenmiyor, onlar ön bilgi veriyor. Ama eğer ben Lozan'ı öğrenmek istiyorum diyorsa, Lozan ile ilgili bir kitap okumasını da istemiyorum. Sadece ve sadece Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'unu okusun. Öyle tamamını okumasına da gerek yok, baştaki ilk 30 sayfayı okusun yeter."

"OHAL uygulamalarını doğru bulmuyoruz"
"OHAL'i uzatma konusunda tavrınız ne olur?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Biz OHAL uygulamalarını doğru bulmuyoruz. Darbeye Parlamentodaki 4 parti karşı çıktı mı? Karşı çıktı. Sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, bütün medya karşı çıktı mı? Karşı çıktı. O zaman OHAL ilan etmeye gerek yok. Bir şeye ihtiyaç varsa gelir Meclise, oturur tartışılır, gereği yapılır. Biz her türlü desteği veririz. OHAL ile ilgili yetki aldılar. Meşru mudur? Meşrudur. Yetki nereden alınmıştır? Meclisten alınmıştır. Doğru mudur? Doğrudur. Anayasal bir kurum mudur OHAL? Evet Anayasal bir kurumdur. Alındı yetki ve kullanıldı. Yetki kullanıldıktan sonra yanlış kullanıldığını, Anayasaya aykırılık oluşturduğunu ifade ettik."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.