Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

Kimdir Bu Sigortacılar?

Kimdir Bu Sigortacılar?

Canımızı malımızı gelecekteki birikimlerimizi emanet ettiğimiz hastalıkta, kazada, evimizde, olası bir olayda aradığımız insanların basında geliyor... ''SİGORTACILAR''.

Bizler için ne denli önemli olduklarının farkında mıyız, aslında değiliz.  Bahsettiğim insanlar sigortacılar acente olarak şirketle müşteri arasında bir köprü vazifesi görürler bu ısı yapan insanları seçerken gereken özeni kaç kişi gösteriyor acaba. Hastalıkta, doktor ne denli önemli, herhangi bir hukuki süreçte avukat ne kadar kıymetli ise,  acentenin bilgisi ve birikimi de o kadar önemli olmalı en ufak bir sigorta işinde acentenizin bilgi birikimi sizin kesinlikle mağdur olmamanız demektir.  Poliçe yaptırmanın önemi aslında olası bir olayda ortaya çıkıyor. Yanlış yapılmış eksik bir sigorta poliçesi kâğıt parçasından öteye gitmiyor. Acentenizin sizi doğru bilgilendirmesi gereksiz pirim ödemesinden kurtardığı gibi poliçe kullanımında mağduriyetinizde engelliyor. Kısaca yapılan poliçe hangi riskleri aldığınızı beklenmedik durumda değil de sigorta yapılırken anlarsınız. Sürpriz yaşamazsınız.

Acente deyip geçmeyin, seçiminizi yaparken en az sigorta şirketi seçimi kadar önemlidir acenteniz. Dünyada örnek aldığımız ülkelerin aile doktoru, aile avukatı aile acentesi de mevcut. Bizdeki durum ise ortada en ucuz sigorta yapan ailenin acentesidir. Yeter ki ucuz olsun sonucu nereye varırsa varsın. Peki kimdir bu insanlar bu işi nasıl yapabiliyorlar eğitimleri nedir hangi süreçten geçiyorlar eskiden bakkalda manavda tamircide kaportacıda akücüde satılan poliçe şimdilerde nasıl bir evrim geçirdi de yüzyılın meslekleri arasına girdi. Yeni yönetmelik gereği nasıl oldu da 22 bin civarında olan acente sayısı 16.800’lere düştü. Bu yasadan önce ayağa duşmuş olan mesleğimiz yeni yasa ile belli bir statü kazandı ihtisas sahibi insanların acente olması sağlandı, diyebiliriz. Bu işten ekmek yiyen insan sayısı tahmini olarak 70 bin civarında. Sigortacılar şimdiler de ihtisas sahibi kaliteli ofislerde işlerini ifa eden güvenli ortamların inşa edildiği güvenirliklerinin belgelendiği yerler oldu.                                                                                                                                        ACENTE OLABILMENIN SARTLARI

En az 4 yıllık üniversite mezunu veya 2 yıllık aktüerya pazarlama risk yönetimi veya sigortacılıkla ilgili okul mezuniyeti şartı.

En az  2 yıl sigorta sektöründe çalışmış olmak. Ancak lisans mezunu olanlar için bu şart değil ilk acenteliğe başlayacaklara profesyonel bir acentenin şubesi veya talisi olarak başlamalar tavsiye edilebilir. TC’de yerleşik olmak TC vatandaşı olmak. Ticari sicilinin temiz olması şartı var.  Ayrıca 25 bin TL mal varlığı şartı.

Müstakil bir ofis şartı var. Başka bir iş yapmayacağını taahhüt etmek zorunda yani sigortacılık ek bir iş olarak başka bir işle aynı yerde yapılamaz şartı var.

Hazine müsteşarlığı uygunluk belgesi alması gerekiyor. TOBB levha kaydı yaptırılması “SEGEM” sigorta eğitim merkezi tarafından açılan kurslarda 60 puan alması gerekiyor. Bütün bu şartalar yerine getirmek oldukça zor ve sıkıntılı bir süreç tabiki işin aslı bundan sonra başlıyor. Sigorta şirketlerine vereceğiniz iş taahhüdü işin çabası. Ondan sonra gelsin poliçeler diyeceğim ama inanın ekmek sigortacılıkta aslanın midesinden coook uzaklarda. Kendisini bu işe adamış acente arkadaşlarımı yaptıkları bu güzel mesleklerinden dolayı kutlamayı bir borç bilirim. Tüm sigorta camiasına saygı ve sevgilerimi sunarım…

“Kazasız günler” 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR