Çevreci Çetin

Çevreci Çetin

“KİMİN UMURUNDA GÜNÜ”

“KİMİN UMURUNDA GÜNÜ”

Bugün 5 Haziran “Dünya Çevre Günü” bir başka deyişle “Kimin Umurunda Günü”

İsveç’in Stockholm kentinde ilk uluslararası Çevre Konferansının yapıldığı 5 Haziran 1972 tarihi Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü olarak ilan edilmişti. Her yıl içinde 5 Haziranın bulunduğu hafta “Çevre Haftası” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanır.

Sağ olsunlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ile bazı İlçe belediyelerimiz Milli Eğitimin ilk ve orta dereceli okullarıyla birlikte yaptıkları Çevre temizliği ve salon programlarıyla bu sene de bu günü unutturmamaya çalışıyorlar ama katılımlara bakılırsa Çevre Günü kimin umurunda?

Bu arada Sürdürülebilir Çevre Derneği (SÜÇEV) ayrı bir parantez açmak gerekir, bir elin parmakları kadar insan, gönüllü olarak çabalıyorlar, çırpınıyorlar. Bu sene “Atıklar Altın Kazandırıyor” geri kazanım yarışması ile hanımları sevindirip yine güne damgalarını vurdular. Allah razı olsun.

Konunun uzmanları alarm verircesine uyarıyor, geleceğin anahtarı iklim değişikliğine uyumda saklı, ülkeler stratejik planlarını küresel ısınma senaryolarına göre yapsınlar yoksa felaketler kapıda diye, ama küresel ısınma kimin umurunda?

Doğan her bebeğin temiz hava soluması, anne sütü kadar hem hakkı hem de ihtiyacıdır. Hayat bulduğumuz havamız, özellikle kış aylarında kullanılan kalitesiz fosil yakıtlar ve yanlış yakma sistemlerinden dolayı kirleniyor ama hava kirliliği kimin umurunda?

Plansız kentleşme, sanayileşme ve verimli toprakların imara açılması, erozyonla toprak kaybı, ormansızlaşma, sulak alanların azalması, kuraklık, çölleşme gibi çevre sorunlarını yağan her yağışlarla birlikte çabuk unutacağız. Peki ya yer altı sularının azalması, kuraklık kimin umurunda?

İş yapabilmek için enerjiye ihtiyacımızın olduğu gerçeğinden hareketle yapılan enerji arayışları ve enerji yatırımlarının çevresel etki değerlendirilmesi sürecinde müdahil olmayıp, iş kazma vurmaya geldiğinde makinenin önüne yatıp çevrecilik yapacağız. Peki ya  gerçekten  enerji ihtiyacı kimin umurunda?

Bir tarafta ağaç dikmeyi çevrecilik olarak anons edeceğiz diğer tarafta ise değişik projeler uğruna binlerce ağaç keseceğiz. Varsa inşaat, yoksa akıllı binalar, peki ya yeşil doku kimin umurunda?

İsraf haram ve günahtır diyeceğiz.  Açık büfe ziyafetlerde tıka basa doldurduğumuz tabaklarımızın yarıdan fazlası çöpe gidecek. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir”, inancıyla yaşayacağız ama çevremizdeki aç ve açıkta kalanları düşünmeyeceğiz. Peki ya kul hakkı kimin umurunda?

Hem Hz Mevlana’nın temiz ve manevi ikliminde yaşamaktan gurur duyacağız hem de çevremizi korumak için elimizi taşın altına sokmayacağız. Peki ya gelecek, kimin umurunda?

ÇETİNCE: Dünya Çevre Gününüz (Kimin Umurunda Gününüz) Kutlu Olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Çevreci Çetin Arşivi
SON YAZILAR