Kimlik yoksa satış da yok

Kimlik yoksa satış da yok
2 Mayıs 2017’ye kadar tüm binalara ‘enerji kimlik belgesi’ çıkarılması zorunluluğu getirildi. Enerji kimlik belgesi olmayan binalar satışa konulamayacak

Bina ve daire sahiplerinin ardından kamu kurumlarının yöneticilerini de ‘enerji kimlik belgesi’ telaşı sardı. Uygulama 50 metrekarenin üzerindeki tüm yapılar için geçerli. Bu belgeyi çıkarmayan binaların alım-satım işlemleri yapılmayacak. Yeni binalara Enerji kimlik Belgesi düzenlenebilmesi için bina enerji sınıfının azami C olması gerekiyor. Eğer bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını karşılamıyorsa binanın enerji sınıfı C'nin altında olacak.

DAİRE SATIŞ FİYARLARI ARTABİLİR

Enerji kimlik belgesi olmayan bina sahiplerinin acele etmesi gerektiğini söyleyen, Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Enerji kimlik belgesi alımını daire sahipleri önlerinde süre var diye ertelemesinler. Çünkü mantolaması yapılmayan dairelerin tapuda alım satım işlemi artık yapılmayacak. O nedenle vatandaşlar ilerleyen dönemlerde vatandaşlar zorluk yaşamamaları için biran önce başvurularını yapsınlar” dedi. Bu belgenin kira fiyatlarında herhangi bir artışa neden olmayacağını söyleyen Altınay, “Mantolama işlemi 5-6 bin arasında değişiyor. Bu nedenle bu maliyet demirbaş olduğu için satış yapılan dairelerde masraf fiyatı eklenebilir” diye konuştu.

TASARRUF ARTACAK

Enerji kimlik belgesinin gelmesiyle evlerde tasarrufun artacağını ifade eden Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, “Isı yalıtımı yaparak; binada ısınma ve soğutma için harcanan enerjiyi düşürüp tasarruf sağlarken hava ve çevre de çok daha az kirlenmiş olacak. Isı yalıtımı dört dörtlük yapılmış bir konutta, hiç yalıtımsız bir konuta göre ortalama yüzde 40 enerji tasarrufu sağlanıyor. Binaların % 90’ının yalıtımsız olduğu ülkemizdeki binalar, eğer yalıtımlı olsaydı, yapılan hesaplamalara göre enerji faturamız her yıl için yaklaşık 8,5 milyar dolar azalacaktı. Getirilen bu enerji kimlik belgesi ile artık enerjiden de tasarruf edilmiş olunacak” dedi. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum