Kiralık ve satılık evde vatandaşı rahatlacak haber

Kiralık ve satılık evde vatandaşı rahatlacak haber
Emlak siteleri ile fiyat yarışına giren ev sahipleri, alınan önlemler sonrası fahiş fiyatlı ilanlarını teker teker silmeye başladı.

Son dönemlerde vatandaşın en çok sıkıntısını çektiği konu olan ev ve kira fiyatlarında alınan önlemlerle sevindirici haberler gelme başladı.

KONUT SAYISINDA HIZLI DÜŞÜŞ

Sektörün en çok bilinen üç ilan sitesinde dahi ‘satılık konut’ kategorisindeki düşüş 15 bini buldu.

Yine bu sitelerdeki tüm emlak ilanları ve kiralıklarla düşüşün 25 bini aştığı belirtiliyor. Sektör temsilcileri düzenleme ve denetimlerle yanıltıcı ilanların sona ereceğini, dolandırıcılıkların önüne geçileceğini dile getirirken, sahte ilanların sosyal medya platformlarına kayabileceği uyarısında bulunuyor.

YENİ UYGULAMA 1 KASIM'DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

İkinci el gayrimenkul ve araç satışlarında, sahte ilanlarla dolandırıcılığı ve spekülatif fiyat artışlarını engellemek için Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan düzenleme 1 Kasım’da uygulamaya girdi.

ARTIK KİMLİK DOĞRULAMASI GEREKECEK

Bundan sonra kişiler ya da emlak ofisleri ilan sitelerine gayrimenkul ilanı girmek istediğinde e-Devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapacak. Böylece sahte ilan girişlerinin önüne geçilecek.

İLANLAR MERCEK ALTINDA

Hürriyet'te yer alan habere göre; düzenlemenin ilk gününde çeşitlik aksaklıklar olsa da 2 Kasım itibarıyla sistem daha sağlıklı ilerlemeye başladı. Bu tarih ve sonrasındaki ilan sayısını mercek altına alındı.

İLAN SAYISINDA DÜŞÜŞ

İlan sayısı en çok olan site üzerinde yaptığımız incelemeye göre; 2 Kasım akşamı 571 bin 461 olan satılık konut ilan sayısı 3 Kasım akşamı 567 bin 822’ye, 4 Kasım akşamı da 564 bin 280’e geriledi. Yani sadece bir sitede iki günde konut özelinde 7 bini aşan düşüş yaşandı. Kiralıklarda ise düşüş daha sınırlı kaldı.

7 BİN GERİLEME

Bir başka popüler emlak ilan portalına sorduğumuzda ise konut, arsa, işyeri dahil tüm kategorilerde, satılık-kiralık ilan sayısında 1 Kasım sonrasında yaklaşık 7 bin gerileme olduğu, bu düşüşün 3 bin 500’ünün satılık konutta gerçekleştiği belirtildi.

Şirketin CEO’su, şu an bir geçiş döneminde olduklarını, yaşanan düşüşle aslında gerekli elemenin gerçekleşeceğini dile getirirken, şu uyarıda bulundu: “Düzenlemede amaç fahiş fiyat artışını ve tüketicinin yanıltılmasını önlemekti.
Ama ilan sitelerinden kaçanlar sosyal medya mecralarında faaliyete başlarsa amaca ulaşılamaz. Bu nedenle bu alanda da bir düzenleme ve denetim şart.”

4 BİN İLAN SİLİNDİ

Tüketicilerin ve emlak ofislerinin ilgi gösterdiği bir başka emlak sitesinde ise 1 Kasım sonrası 4 bin satılık konut ilanının silindiği belirtildi. Sitenin CEO’su şunları söyledi:

“Atılan bu adım sektörün regüle edilmesi, şeffaflaşması ve tüketicinin yanıltılmaması adına oldukça kıymetli. Ama bir taraftan belirsizlikler var. Bu nedenle kimi emlak ofisleri ve şahıslar ilanlarını siliyor.

VERGİ DENETİMİ KAPIDA

Yeni ilan girişleri de ciddi ölçüde azaldı. Sahte ilan ilk adım, bunu vergi denetiminin izlemesini bekliyoruz. Çünkü kimlik doğrulma ile satıcı bilgilerini veriyor, sonrasında yapılacak takip ile vergi kaçırdığı da anlaşılabilir. Bu da tedirginlik yaratıyor.”

10 BİN'DEN 100 BİN TL'YE KADAR CEZA

Hem gayrimenkul hem de otomotivde mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası kesilecek.

CEZA KİMLERE UYGULANACAK

Ceza ilan sitesine, şahıslara ya da emlak ofisine uygulanabilecek. Öte yandan emlak ilanlarında kimlik doğrulama sonrasında ikinci aşamada yeni kurallar da devreye girecek.

Emlak ofisleri ilan girişimde ‘yetki belgesi’ olduğunu ve ilgili gayrimenkul için mülk sahibinden ‘yetkilendirme belgesi’ aldığını doğrulayacak.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.