"Kiraz", 100 Kilometrede 2,5 Liralık Elektrik Yakacak

"Kiraz", 100 Kilometrede 2,5 Liralık Elektrik Yakacak
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi öğrencilerinin yapımını sürdürdüğü "Kiraz" adı verilen elektrikli otomobilin, 100 kilometrede 6 kilovat saat elektrik harcaması bekleniyor

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencilerinin yapımını sürdürdüğü elektrikli elektrikli otomobil "Kiraz"ın, 100 kilometrede sadece 2,5 liralık elektrik harcaması bekleniyor. 

NKÜ'de kurulan "Güneşinoğlu" ekibinin tasarladığı elektrikli otomobil, mayıs ayının sonunda tamamlanarak, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK), ağustos ayında düzenleyeceği yarışlara katılacak.

NKÜ Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Güneşinoğlu ekibinin koordinatörü Doç. Dr. İlker Hüseyin Çelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekibi 2012'de kurduklarını ve üniversitedeki farklı bölüm ve bilim dallarından bu işe ilgi duyan kişilerin bir araya geldiğini söyledi.

Ekiple Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını, güneş arabası, elektrikli araba, tarımsal robotlar konusunda bir takım çalışmalar yürüttüklerini belirten Çelen, gelecek dönemlerde dünyada elektrikli araba teknolojilerinin yaygınlaşacağını, bu nedenle duruma hazırlıklı olmak gerektiğini vurguladı.

Daha önce güneş enerjili araba yaptıklarını ve TÜBİTAK'ın yarışmalarına katıldıklarını ifade eden Çelen, şöyle konuştu:

"Biz de NKÜ olarak bu yarışlara katıldık. Bu yaptığımız 3. araba. Tabii TÜBİTAK güneş enerjili araçları bırakıp yerine elektrik enerjisiyle çalışan arabalar yarışına başlayınca biz de projeyi değiştirdik ve elektrikli araba yapmaya başladık. Bu 3. yılımız. İlk zamanki tecrübesizliğin üzerine artık yetişmiş bir insan topluluğu olduk. Bizim bu yıl yaptığımız elektrikli araba, TÜBİTAK tarafından 'elektromobil' olarak tanımlanıyor."

Çelen, projelerinin üniversite ve sanayiciler tarafından desteklendiğini ancak en iyisini yapmak için her zaman desteğe ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

 "Yaptığımız araçta hedefimiz 100 kilometrede 6 kilovat saat gibi bir enerji tüketebilmek. Bu da 100 kilometrede 2,5 liraya denk geliyor. Bunun daha iyisini yapmak için çalışıyoruz" diyen Çelen, araçla Trakya turuna çıkmayı planladıklarını dile getirdi.

- "Şehir ortamında da kullanılmasını hedefliyoruz"

Çelen, yapacakları aracın şehir ortamında kullanılabilecek bir araç olmasını istediklerini söyledi.

Elektrikli otomobilin iki kişilik olacağını ve yaklaşık 6 kilovat saat gücünde bir motor kullanacaklarını belirten Çelen, şöyle devam etti:

"TÜBİTAK yarışlarına hazırlandığımız için onların belirlediği standartlar içerisinde ölçülerde aracı yapabiliyoruz. Araçta, emniyet tedbirleri normal bir arabada olması gereken şekilde olacak. Araçtaki en az iki bileşenin kendi tasarımımız olması gerekiyor." 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.