Kırgızistan'da yolsuzluk iddiaları

Kırgızistan'da yolsuzluk iddiaları
Kırgızistan Başbakanı Sariyev hakkındaki suçlamaları reddetti

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da yol yapım ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddialarında adı geçen Başbakan Temir Sariyev, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Başbakanlık Basın Merkeziden yapılan açıklamada, son günlerde basında çıkan ve Sariyev'in yakın çevresindeki bazı kişilerin yol ihalesini kazanan şirket lehinde lobi yaptığı yönünde çıkan haberlerin "gerçek dışı" olduğu belirtildi.

Açıklamada, Kırgızistan'ın kuzeyindeki tatil merkezi Issık Gölü'nün kenarındaki Balıkçı-Korumdu yerleşim birimleri arasında 104 kilometrelik karayolunu yapacak şirketin kazandığı ihalenin mevzuata uygun yapılıp yapılmadığının belirlenmesi amacıyla Sariyev'in imzasıyla kurumlar arası araştırma komisyonu kurulduğu hatırlatıldı.

Komisyonun meclise sunduğu raporda, ihalede usulsüzlük yapıldığının belirlendiği bunun sorumlusu olarak Ulaştırma ve İletişim Bakanı Argınbek Malabayev'in gösterildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, Malabayev'in usulsüzlüklerin kamuoyuna açıklanmasının ardından bazı yetkililerle bakanlık personelini suçlamaya çalıştığı, hükümetin bu konuda gereken tüm belgeleri sağlamaya hazır olduğu vurgulandı.

Bu arada Sariyev ve Malabayev'in arasında karşılıklı suçlamalar üzerine Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in Milli Devlet Güvenlik Komitesi (GKNB) Yolsuzlukla Mücadele Birime, yol ihalesiyle ilgili raporda adı geçen Malabayev'in sorumluluğunun incelenmesi talimatını verdiği bildirildi.

Kırgız basınında skandal nedeniyle Sariyev'in görevinden istifa etmeye hazırlandığı iddiaları da yer aldı. Başbakanlık Basın Sözcüsü Nazira Ahmedova ise Sariyev'in görevinin başında olduğunu ve istifa dilekçesi yazmadığını söyledi.

Başbakan Temir Sariyev'in 14 Kasım 2015'te temelini attığı Balıkçı-Korumdu karayolunun ihalesini bir Çin şirketi kazanmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.