Kış Aylarının Şifalı Meyvesi AYVA

Kış Aylarının Şifalı Meyvesi AYVA
Kışın herkesin çokca geçirdiği grip hastalığının şifası c vitaminlerinin yanı sıra ayva meyvesinde oldukça etkili. İçeriğindeki pektin, tanen, organik asit, A ve C vitamini ve mineraller sebebiyle kış aylarında bolca tüketilmesi gereken bir meyve olduğu a

Kışın herkesin çokca geçirdiği grip hastalığının şifası c vitaminlerinin yanı sıra ayva meyvesinde oldukça etkili. İçeriğindeki pektin, tanen, organik asit, A ve C vitamini ve mineraller sebebiyle kış aylarında bolca tüketilmesi gereken bir meyve olduğu açıklandı. 

Prof. Dr. Turan Karadeniz, ayvanın grip ve nezleden korumanın yanı sıra kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıklarının tedavisinde de olumlu etki yaptığını belirtti.

Ayvanın sadece grip ve nezle için değil birçok hastalığında şifalı olduğu belirtilen sarı meyve ishal ve iltihaplanmalara karşı da oldukca etkili.

BİRÇOK ŞEKİLDE YENİLİP İÇİLEBİLİR

Ayvada hazırlanan şurup ve kompostoların çocuk ishallerine karşı çok etkili olduğunu belirten Karadeniz, ayvanın yararlarını şöyle açıkladı: "Ayva meyveleri kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı ve ağız kokusunu giderir. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Vücudun gelişmesine yardım eder. Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar. Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Meyvesinden yapılan reçel, sindirim sistemi rahatsızlıklarında tedavi edici olarak görev üstlenmekte, cinsel arzuyu kuvvetlendirmektedir.

KALP SAĞLIĞI VE AĞRI KESİCİ ETKİSİ VAR

Ayva çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser. Ayva çiçeği kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır. Ayva kokusu kalp ve damarı kuvvetlendirir. Ayva hoşafı yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir. Ayva varise karşı iyidir, yorgunluğu, bitkinliği giderir.”

AĞIZ SALYASINI KESER

Ayva hoşafının ağız yaraları, verem gibi hastalıklarının tedavisinde de etkili olduğunu aktaran Karadeniz, ayvanın uyurken ağızdan salya gelmesini önlediğini de belirtti, “Yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılıp, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini giderir. Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu çekilmelidir. Ayva suyu aşırı adet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını keser, dizanteriye karşı çok faydalıdır" dedi.

İLTİHAPLANMALAR İÇİN BİREBİR, DOĞUMU KOLAYLAŞTIRIR

Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeğinin kaynatılıp içilmesini öneren Prof. Karadeniz, ayvanın diğer etkileri hakkında şunları kaydetti: "Ayva suyu iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir. Grip ve nezle olanlar bol bol yemelidirler. Ayva suyu vücudu terletmek için çok etkilidir. Ayva böbrek zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, deniz tutmasına çok faydalıdır. Pişirilmiş ayva mide zafiyetine iyi gelir. Göz beyazı, göz kapak ve kirpiklerinin iltihaplanmasında ayva yaprağı kaynatılıp soğutulduktan sonra gözler günde birkaç kez yıkanır. Ayva meyvesi üzerindeki tüyler kanayan yere konursa kanamayı durdurur. Beyaz akıntıya karşı ayva yaprağı kaynatılıp aç karnına içilmeli ve haricen yıkanılmalıdır. Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurup gargara olarak kullanılırsa şifalı gelir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.