Kış ortasında gelen "yavru geyik" ilgi odağı oldu

Kış ortasında gelen "yavru geyik" ilgi odağı oldu
Antalya Hayvanat Bahçesi sakinlerinden benekli geyik, yavrulama dönemi olan haziran ayı yerine aralık ayında doğum yapınca şaşırttı - Yakında girilecek yeni yıla ithafen "Umut" adı verilen yavru geyik, hayatta kalabilmesi için gözetim altında tutuluyor-

ANTALYA (AA) - Antalya'daki hayvanat bahçesinde, yaz yerine zamansız olarak kış mevsiminde dünyaya gelen ve birkaç gün sonra girilecek yeni yıla ithafen "Umut" adı verilen yavru geyiği hayatta tutabilmek için görevliler yoğun çaba harcıyor.

Akdeniz Bölgesi'nin en büyüğü olan ve 27 türde binden fazla hayvana ev sahipliği yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi ve Doğa Parkında, haziran ayı yerine aralıkta dünyaya gelen benekli geyik (Axis) şaşkınlığı yaşanıyor.

Park görevlileri, bir hafta önce doğan erkek geyiği yaşatmak için yoğun çaba gösteriyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi ve Doğa Parkının sorumlu veteriner hekimi Dr. Aygül Arsun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barınakların sıcak olması nedeniyle hayvanat bahçelerinde zaman zaman kış mevsiminde de doğum yaşanabildiğine işaret etti.

Benekli geyik türünün de zamansız şekilde doğum yaptığını belirten Arsun, şunları söyledi:

"Beklemediğimiz bir mevsimde doğmasına rağmen geyik sürümüz yavruya çok güzel sahip çıkıyor. Annesi de çok ilgili. Yavru geyik hayatta kalması için gerekli kritik zaman aralığını geçti. Çok sağlıklı. Her gün gözlemliyoruz. Anne ile yavru birbirlerine uyumlu ve anne yavrusunu çok iyi besliyor. Ayrıca yavru kışlık alanda sıcak bir ortamda kalıyor. Korunaklı bölüme istediği gibi girip çıkabiliyor."

- "Umut" adı verildi

Yavruya yeni yıla ithafen "Umut" adını verdiklerini kaydeden Arsun, "Umarım yavru geyiğimiz 'Umut' yeni yılla birlikte umudun habercisi olacak ve güzel bir hayat yaşayacak. Bütün Antalyalıları Umut'u görmeleri için hayvanat bahçemizi ziyarete bekliyoruz." diye konuştu.

Soğuk kış mevsiminde bu kadar küçük bir geyik yavrusu olduğunu gören ziyaretçilerin şaşırdığını ifade eden Arsun, yaklaşık 5 yıl önce de yine aynı sürüde kışın bir yavrunun dünyaya geldiğini dile getirdi. Arsun, o yavruyu da hayatta tutmayı başardıklarını ve hayvanat bahçesindeki axis geyikleri ailesinin bir üyesi olarak yaşamını sürdürdüğünü ifade etti.

Arsun, "Yavru geyik 'Umut' dünyaya geldikten sonra hayvanat bahçemizin maskotu oldu. Birçok kişi onu görmek için geliyor. Bu ilgi devam ederse Umut, Antalya'nın maskotu haline gelecektir. Umut umarız Antalya'ya ve ülkemize uğur getirir." dedi.

- Axis geyikleri

Axis geyikleri genellikle chital veya benekli geyik olarak biliniyor. Hindistan'ın güney kısımlarında ve Seylan'da bulunan bu geyik türü, nehir veya su kaynaklarının yakınındaki seyrek ağaçlı ormanlık ve çayırlı alanlarda yaşıyor, erkeklerinin dişilerinden daha büyük olmalarıyla tanınıyor.

Çiftleşme mevsimi ekim olan ve gebelikleri 220 gün süren axis geyikleri, haziran ayında genellikle tek, bazen de çift yavru doğuruyor. Geyikler vahşi yaşamda 9-12 yıl, hayvanat bahçelerinde ise 20 yıl kadar hayatta kalabiliyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.