Kısa mesajla dolandırıcılığa BTK freni

Kısa mesajla dolandırıcılığa BTK freni
BTK Başkanı Sayan, "Dolandırıcılık maksatlı gönderilen kötü niyetli SMS'leri önlemek için SMS'lerde keyfi başlık belirlemek yasaklanacak, böylece başkasının adıyla SMS göndermek engellenecek." dedi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerden izinsiz SMS gönderilmesiyle ilgili çok sayıda şikayet alındığını anımsattı.

Bu şikayetlerde iki problem olduğunu dile getiren Sayan, "Şikayete neden olan ticari reklam SMS'lere ilişkin iki problemden birincisi, SMS’in başlığında yazan dolandırıcılık maksatlı ibareler. Yani bir bankadan veya sigorta şirketinden geliyormuş gibi görünen kötü niyetli SMS’ler. Bunlar için düzenleme yapıyoruz, kısa süre içinde yürürlüğe girecek. Artık ticari amaçlı gönderilen başlıklı SMS'ler, yalnızca gönderenin unvanı ve markasını içerecek ve bu durum belgelendirilecek." diye konuştu.

Keyfi başlık belirlemek ya da başkasının adıyla SMS göndermenin yasaklanacağını anlatan Sayan, "Yani polis, emniyet, banka veya belirli bir markanın adını kullanan başlıkların kötü niyetli kişilerce kullanılmasını engelleyeceğiz" ifadesini kullandı.

"Kod sistemiyle SMS'i başlatan operatör kolaylıkla tespit edilecek"
Söz konusu SMS'lerle ilgili ikinci konunun ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığının görev sahasında olan vatandaşların almak istemediği tanıtım SMS'leri olduğunu anlatan Sayan, Bakanlıkça tüketicilerin şikayetlerinin aldığını ancak SMS’i başlatan operatörü bulmanın zaman almasından dolayı şikayeti sonuçlandırmanın neredeyse imkansız hale geldiğini kaydetti.

BTK olarak bu sorunun çözümünde Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yardımcı olabilmek için yaptıkları düzenlemeyle ticari SMS'lerde SMS'i başlatan operatörün metnin sonuna kendisini tanımlayan 4 haneli bir kod ekleyeceğini belirten Sayan, şöyle devam etti:

"Böylece tüketici, SMS ile ilgili Bakanlığa şikayet ettiğinde, önce bu SMS'i başlatan operatör kolaylıkla tespit edilecek sonra da bu operatörün hangi abonesi tarafından SMS’in gönderildiği tespit edilecek."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.