'Kıtaların dengesizce şekillendiği bir yapı adalet dağıtamaz'

'Kıtaların dengesizce şekillendiği bir yapı adalet dağıtamaz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'yi eleştirerek, "Halkı Müslüman olan bir ülke yok ve kıtaların bu kadar dengesizce şekillendiği bir yapı, dünyada adalet dağıtamaz." dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile başkanlık ettikleri anlaşmaların imza töreninin ardından, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'den Uganda'ya cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyareti gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu ifade etti.

Terörizmin Doğu Afrika'da istikrarı tehdit ettiğini belirten Erdoğan, bu konuda üç başlığı çok önemsediğini, bunların mezhepçilik, ırkçılık, terörizm olduğunu kaydetti.

Bir basın mensubunun, "Türkiye ve Uganda, Somali'deki barış faaliyetlerinde çok aktif bir rol üstlenmektedir. Ancak Birleşmiş Milletler (BM) buraya ayırdığı bütçeyi azalttı. Bu konuda sizler Somali'de yapılan çalışmalar hakkında ne söyleyebilirsiniz?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'nin Somali'nin bütçesini azaltmasını doğru bulmadığını kaydetti.

"BM'de dönüşümlü daimi üyelik olmalı"
Erdoğan, "Terörün tehdit ettiği böyle bir ülkeyi bu noktada kendi başına bırakmak çok büyük yanlış olur. Biz, Birleşmiş Milletler öyle veya böyle nasıl adım atarsa atsın, Somali'yi bu güne kadar yalnız bırakmadık. 2011'den bu yana, yalnız bırakmamakta kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Önemli olanın gelişmekteki veya gelişmiş ülkelerle münasebetin değil, az gelişmiş veya en az gelişmiş durumdaki ülkelere yardım eli uzatmak olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dünyanın en güçlü ülkeleri sayılan bu beş ülke, daimi üyedir ve bu beş daimi üye, dünyanın kaderini belirlemektedir. Bu daimi üyelerinin içinde dikkat edilirse Afrika'dan bir ülke yok. Halkı Müslüman olan bir ülke yok ve kıtaların bu kadar dengesizce şekillendiği bir yapı, dünyada adalet dağıtamaz. 'Efendim geçici ülkeler var' diyemeyiz. Geçici üyelerin orada her hangi bir fonksiyonu yoktur. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun bu konuda hassasiyet göstererek, bir dönüşümlü daimi üyeliği, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan öte Güvenlik Konseyi'ne yerleştirmek gerekir."

"Türkiye yenilikçi liderliği sayesinde çok yol katetti"
Uganda Cumhurbaşkanı Museveni de Türkiye'nin Afrika açılımına işaret ederek, "Türkiye'nin liderliği sadece Uganda için değil, diğer Afrika ülkeleri için de ciddi bir ilham kaynağıdır. Türkiye, bu yenilikçi liderliği sayesinde çok yol katetti" ifadesini kullandı.

Museveni, her iki ülkenin uluslararası konulara bakış açısının aynı olduğunu belirterek mezhepçiliğin toplumlar için ciddi tuzak olduğunu vurguladı.

BM'nin Somali'de istikrar için ayrılan fonda destek payını azaltmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Museveni, şunları kaydetti:

"Bizler kendi içimizde, AB olmadan da Birleşmiş Milletler olmadan da sorunlarımızı çözebiliyoruz. Benim için önemli olan, Somali devlet ve kuruluşları ayağa kalkarken kalkınma yolunda halka destek veren Türkiye ve Uganda gibi ülkelerin durumudur."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.