Kızıl Şahinler paraşütçülere dadandı

Kızıl Şahinler paraşütçülere dadandı
Antalya'daki Bademağacı'nda bir yamaç paraşütçüsüne yırtıcı kuş saldırdı.

Uzmanlar, nesli tehlike altında olan 'kızıl şahin'lerin, alanını korumak için paraşütçülere saldırdığını ve saldırıların üreme dönemiyle sınırlı kalabileceğini belirterek, bölgede geçici olarak uçuşlara ara verilmesi gerektiğini bildirdi. 
Geçtiğimiz hafta yamaç paraşütçülerinin sıkça kullandığı Bademağacı mevkisinde bir paraşütçüye kartal olduğu düşünülen bir kuş saldırmıştı. Saldırı, sosyal medyada geniş yankı bulmuştu.
Bademağacı bölgesinde yamaç paraşütçülerine yapılan bir kuş saldırısı daha, Onur Aygün isimli bir öğrenci tarafından görüntülendi. Yırtıcı bir kuş, paraşütçünün havalandıktan sonra süzülmesine dahi fırsat vermeden 5 kez saldırarak iniş yapmasına neden oldu.

“ANTALYA'DA POPÜLASYONU DÜŞÜK BİR KUŞ TÜRÜ”
Kuş Gözlemcisi Dr. Özlem Saygın, daha önce görüntülenen ve 'kartal' olarak nitelendirilen yırtıcı kuşun, nesli tehlike altında olan ve yasalarca korunan 'kızıl şahin' olduğunu açıkladı. Antalya bölgesinde kızıl şahin popülasyonunun çok az olduğunu belirten Dr. Saygın, türün Bademağacı bölgesinde yuvası olduğunu ve bu nedenle alan savunması yaptıklarını kaydetti.

“KONYA 3. ANA JET ÜSSÜ DE TÜRDEN FAYDALANIYOR”
Bir süre görev yaptığı Konya'da 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nın da uçuş güvenliği için 'kızıl şahin' türünden faydalandığına vurgu yapan Dr. Özlem Saygın, kızıl şahinin havadayken küçük kuşların kaçması sebebiyle jetler için bir tehlike meydana getirmediğine işaret ederek, yamaç paraşütçülerine yapılan saldırının çok normal olduğuna ifade etti.

“KIZIL ŞAHİNİN YAŞAM ALANINA SAYGI GÖSTERİLMELİ”
Ekolojik denge adına kızıl şahinlerin yaşam alanına saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Saygın, gerekiyorsa yamaç paraşütçülerinin başka bir alanda uçuş yapması gerektiğini söyledi. Türün saldırgan davranışının üreme dönemiyle sınırlı kalabileceğini ve belki birkaç ay sonra Bademağacı mevkisinin paraşütçüler için tekrar güvenli olabileceğini anlatan Dr. Saygın, kuşun uzaklaştırılmasına yönelik eylemlerin etik olmayacağını ve koruma altında olduğu için türe zarar verilecek her bir eylemin, yüksek cezalarla karşılık bulacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.