KKTC'de yeni kurulan koalisyon hükümeti

KKTC'de yeni kurulan koalisyon hükümeti
KKTC Başbakanı Özgürgün:- "Hükümetin öncelikli hedefi 'KKTC ile Türkiye arasında Ekonomik Mali İşbirliği Protokolü'nü gerekli çalışmalar sonrası hızla tamamlamaktır"- "Hükümet, ulusal bir dava olan Kıbrıs konusunda ana vatan Türkiye ile birlikte ve uyum i


LEFKOŞA (AA) - KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, yeni kurulan koalisyon hükümetinin öncelikli hedefinin Türkiye ile Ekonomik Mali İşbirliği Protokolü'nü tamamlamak olacağını söyledi.

KKTC'de Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) tarafından kurulan koalisyon hükümetinin programı Başbakan Özgürgün tarafından Cumhuriyet Meclisinde okundu.

Özgürgün bir ülkenin başarılı olabilmesi için öncelikle birlik ve beraberliğin sağlanması gerektiğini belirterek, kendilerini halkla bir bütün olarak gördüklerini söyledi.

Hükümetin öncelikli hedefinin KKTC ile Türkiye arasında Ekonomik Mali İşbirliği Protokolü'nü hızla tamamlamak olduğunu söyleyen Özgürgün, "KKTC'nin siyasal, ekonomik, sosyal alanlarını kapsayan hemen hemen tüm projelerinin Türkiye Cumhuriyeti desteğiyle uygulanmakta olduğu gerçeğinden hareketle hükümetimizin birincil projesi de Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve Kıbrıs Türk halkına verdiği bu desteği sürekli kılmaktır." dedi.

Hüseyin Özgürgün, hükümetin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış politikasını Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" özdeyişine uygun bir anlayışla ve Kıbrıs Türk halkının çıkarları doğrultusunda yürüteceğini kaydetti.

Ana vatan Türkiye ile olan tarihi, stratejik, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel bağların “yaşamsal” ve öncelikli olduğunu vurgulayan Özgürgün, yakın çevrede ve dünyada barışı tehdit eden trajik olayların, insanlığın acil ortak sorunu haline gelen terör olaylarının tüm insanlığın ortak hareket etme gereksinimini tüm açıklığıyla ortaya koyduğunu söyledi.

- Yeni dönemde 3. ülkelerle ilişkiler geliştirilecek

Yeni dönemde, KKTC'nin uluslararası ve bölgesel kuruluşlarla olduğu kadar üçüncü ülkelerle de ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Özgürgün, "hükümetin, ulusal bir dava olan Kıbrıs konusunda ana vatan Türkiye ile birlikte ve uyum içerisinde hareket edeceğini ve Kıbrıs Türk halkının egemenliğini, siyasi eşitliğini ve mutlak güvenliğini içeren bütünlüklü bir anlaşma için tüm çabaları ortaya koyacağını" kaydetti.

Başbakan Özgürgün, hükümetin, Kıbrıs Türk halkı ve devletinin uluslararası alanda hak ettiği yeri alabilmesi yönünde çalışma ve girişimleri yoğunlaştıracağını belirterek, bu çerçevede Avrupa Birliği ve üye ülkelerle ilişkilerin güçlendirilmesinin önem arz ettiğini belirtti.

- İzolasyonların kaldırılması gündeme gelecek

Özgürgün, bu dönemde Kıbrıs Türk halkının her alanda tabi tutulduğu insanlık dışı izolasyon ve kısıtlamaların daha fazla gecikmeden hafifletilmesi ve sona erdirilmesinin bir insan hakları konusu olarak daha büyük bir yoğunlukla gündeme getirileceğini vurguladı.

Özelde Avrupa Birliği, genelde ise uluslararası toplumun bu konudaki siyasi ve ahlaki yükümlülüğünün öne çıkarılacağını söyleyen Özgürgün, bu bağlamda AB Komisyonu'nun 26 Nisan 2004'te izolasyonun kaldırılması konusunda aldığı kararın etkin bir şekilde uygulanması gereğinin kendilerine önemle hatırlatılacağını kaydetti.

BM'nin de gerek kurumsal olarak gerekse üye ülkeler açısından taşıdığı sorumluluğu yerine getirmesi için çaba gösterileceğini ifade eden Özgürgün, “Hükümetimiz, gerçek bir insanlık ayıbı olan izolasyon ve kısıtlamaların kaldırılması yönünde gereken her türlü çabayı ana vatan Türkiye'nin desteğiyle ortaya koymakta kararlıdır.” dedi.

- Kıbrıs müzakereleri

Başbakan Özgürgün, sürdürülmekte olan Kıbrıs müzakerelerinin hedefinin “sulandırılmamış iki kesimlilik, iki kurucu devletin eşit statüsüne dayalı yeni bir ortaklık ve Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğünün devamının sağlandığı adil, yaşayabilir ve kalıcı bir anlaşmaya varmak” olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Hükümetimiz, BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde bu konuda gösterilmekte olan çabaları desteklemektedir. Kıbrıs Rum tarafının, konuyu Avrupa Birliği çerçevesine çekmeye yönelik çabalarına prim verilmemesi gerektiğini de değerlendiren hükümetimiz, bu çabaların karşısında duracaktır.

Olası bir uzlaşı, on yıllar süren mücadeleler sonucu elde ettiğimiz kazanımlarla, halkımızın özgürlük, güvenlik ve eşitliğini güvence altına almalı, bu konudaki olmazsa olmazlarımıza muhafaza etmelidir. Muhtemel bir anlaşma Doğu Akdeniz'deki dengeleri ve özelde Türk-Yunan dengesini korumalıdır.

Olası bir anlaşmanın iki tarafta eş zamanlı referandumlara sunulması sonucu bir veya her iki tarafın 'hayır' demesi halinde ne olacağı, referandumlar öncesinde açık bir şekilde ortaya konmalı, gerek müzakereler esnasında gerekse sonrasında alternatifsiz olmadığımız vurgulanmalıdır."

- Akdeniz'deki hi̇drokarbon kaynakları

Özgürgün, ada çevresindeki denizlerin altında yatan ve her iki tarafın da hak sahibi olduğu hidrokarbon kaynakları konusunda Kıbrıs Rum tarafının yabancı ülke ve şirketlerle imzaladığı tek taraflı anlaşmalar ve yapmış olduğu angajmanlar olduğunu hatırlattı.

Yeni bir krize yol açabilecek bu tür faaliyetler karşısında Kıbrıs Türk tarafı olarak ana vatan Türkiye ile işbirliği içerisinde hak ve çıkarlarının korunması adına gerekli girişimleri yapma kararlılığında olduklarını vurgulayan Özgürgün, "Hükümetimiz hidrokarbonlar konusunun bir çatışma değil bir işbirliği alanı oluşturabileceğine ve oluşturması gerektiğine inanmaktadır. Biz, ana vatan Türkiye'den borularla getirilen su konusunda Kıbrıs Rum tarafıyla varılabilecek bir anlaşma çerçevesinde, paylaşım ruhuyla hareket edeceğimizi açıklarken, karşı tarafın doğalgaz ve petrol yatakları konusunda tek yanlı hareket etmekteki ısrarı, siyasi irade ve niyetleri konusunda ciddi kuşkular yaratmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.