Klima kullanırken dikkat!

Klima kullanırken dikkat!
Klima kullanırken dikkat!

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte artık her evin ve iş yerinin vazgeçilmezi olan klimalarda gündeme gelmeye başladı. Yanlış kullanımının hem birçok hastalığa hem de maddi kayıplara neden olduğu bilinen klimalar ile ilgili Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, uyarılarda bulundu

Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ile sıcaktan bunalan vatandaşlar, çareye ev ve işyerlerine taktırdıkları klimalarda buluyor. Ancak yanlış kullanılması ve temizliğinin yeteri kadar yapılmaması da vatandaşları hem sağlığından hem de cebindeki paradan ediyor. İlk koşulun klima satın alırken belli başlı konulara dikkat etmek olduğunu ifade eden Ömer Erdoğan Duransoy, “Klimayı satın alırken, ilk yatırım maliyetleri yüksek olsa da, enerji tüketimi düşük, verimi yüksek olan klimaları tercih etmek de fayda var. Artık ülkemizde aç kapat şeklindeki klimalar gelmiyor. Onların yerine İnverter dediğimiz, ortamın soğuma veya ısınma ihtiyacına göre ayak uyduran klimalar tercih ediliyor. Aç kapa klimalar hem maddi yönden hem de sağlık açısında riskli klimalardı. Ancak bu İnverter klimalar sağlık açısından da enerji tasarrufu açısından da uygun olanıdır” ifadelerini kullandı.

KLİMALAR DOĞRU KONUMLANDIRILMALI

Klima alırken mutlaka teknik görevlilerden yardım alınması gerektiğini vurgulayan Duransoy, “ Mutlaka ortama uygun klima alınmalıdır. Ortama göre büyük ya da küçük takılan klimalar, enerji açısından sıkıntı yaşatır. Yine klimaların odayı ortalayacak ve bütün her yere hakim olacak bir şekilde yerleştirilmesi lazım. Klimalardaki iç ve dış ünitelerinde doğru yerleştirilmesi önemli bir husustur. İç ve dış ünitelerin birbirine oldukça yakın olması ve dış ünitenin olabildiğince korunaklı ve güneş almayan yere koymak lazım. Kullanımında ise bazı hususlara uymamız gerekiyor. Direkt güneş olan odalarda klima kullanıyorsak odalardaki perdeleri kapatmak gerekir. Aynı ısınırken olduğu gibi soğutmada da ortamın mutlaka yalıtımlı olması gerekir. Cihazın önüne çalışmasını engelleyici bir şey koymamak gerekiyor” diye konuştu.

PERİYODİK TEMİZLİK YAPILMALI

Klima bakımlarının da periyodik olarak yapılması gerektiğini ifade eden Duransoy, şunları kaydetti; “Sezona girerek yetkili servislere mutlaka klima bakımlarının yaptırılması gerekir. Bununla birlikte servis gerektirmeyen temizliklerde var. Filtre bakımları kişisel olarak da yapılabilir. Bunlar en geç ayda bir kez mutlaka temizlenmeli. Çünkü dolan filtreler klimanın performansını etkiliyor ve lejyoner hastalığına sebebiyet veriyor.”

JET SOĞUTMALARDAN KAÇINILMALI

Duransoy, “Jet soğutmalardan kaçınmak gerekiyor. Konfor derecesine ayarlayıp o derecede klimanın sürekli çalıştırılması gerekiyor. Klimayı kapatıp açmak ve jet soğutma yapmak bunlar hep cebi yakan durumlar. Konfor sıcaklığının da dış ortam sıcaklığından en fazla 5 ila 7 derece daha az ayarlanması lazım. Yani dış ortam 37 dereceyse 30 dereceklere en fazla ayarlanmasını istiyor. Daha fazla yapılan soğutmalar hastalığa sebep oluyor. Çünkü içeri ve dışarı girip çıkmalardan dolayı yaşanan ısı farkı vücudu olumsuz etkiliyor. Bir diğer konu ise soğutulan ortamlarda kapı ve pencerelerin mutlaka kapalı olması gerekiyor. Kapının sürekli açık kalması gerekiyorsa hava perdesi dediğimiz cihazlarla iç ortam ile dış ortamın ısı transferi kesiliyor” dedi. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.