Koalisyon vurdu, Suruç sallandı

Koalisyon vurdu, Suruç sallandı
ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, 16 Eylül’den bu yana ağır saldırılar altında olan Kobani çevresindeki IŞİD mevzilerine dün iki hava saldırısı düzenledi. Bombalamalarda bugüne kadarki en büyük patlamalar gerçekleşti.

Kobani’ye yönelik Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırıları kentin batı, doğu ve güney cephesinde 28’inci gününde de devam ederken, dün sabah ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının bombardımanında bugüne kadar ki en şiddetli patlamalar gerçekleşti. Dün sabah saat 06.00 da Mürşitpınar sınırına yakın Atmanek köyüne geldiğimde IŞİD ve YPG arasındaki çatışmaların alışagelmiş sesleri duyulmuyordu. Sadece koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının sesleri geliyordu. Bu sessizlik saat 08.30 sularında bozuldu. Koalisyon güçlerine ait uçaklar IŞİD’e ait noktalardan biri olan Atmanek köyünün tam karşısında bulunan Kobani sanayisinin olduğu yeri vurdu. Patlama olduğu zaman bulunduğumuz yer adeta sallandı. Yöre halkı için savaş ve bombardıman alışagelmiş bir durum. Patlama olduğu zaman evlerinden çıkıp meraklı bir şekilde izliyorlar. 

DEV DUMAN BULUTU

İlk patlamadan yaklaşık on dakika sonra saat 08.40 civarında koalisyon güçlerinin uçakları ikinci bombardımanı yine aynı yere yaptı. Bu sefer arka arkaya 8 bomba atıldı. Bombalamanın şiddeti nedeniyle yoğun duman altında kalan Kobani uzun müddet görülemedi. Saldırılar bugüne kadar Kobani’deki en büyük patlamalara neden oldu. Bombardımanın ardından vurulan noktalarda çok büyük duman bulutu yükselmeye başladı. Bu saldırılardan sonra IŞİD ile Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı YPG arasında uzun süre bir çatışma sesi duyulmadı. Öğle saatlerinde ise çatışmaların şiddeti artmaya başladı.

‘Son hava saldırıları etkili oldu’
Kobani kantonunun dış ilişkiler sorumlusu İdris Nassan, Alman DPA haber ajansına yaptığı açıklamada son ABD hava saldırılarının çok faydalı olduğunu söyledi. Nassan, bölgede IŞİD’e karşı kısmi ilerleme sağlandığını da kaydetti, ancak cephede YPG’nin silah ve cephane sorununun da sürdüğünü ekledi.  

 

Barzani: Silah ve cephane yolladık

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Kobani’ye silah ve cephane yardımı yaptıklarını açıkladı. Barzani şöyle dedi: “IŞİD kuşatmasındaki Rojava’nın Kobani bölgesi konusunda duyarsız değiliz. Kobane’ye silah ve cephane yardımı yaptık. Coğrafi şartlardan dolayı Kobane’ye Peşmerge güçlerini göndermemiz imkansız.” 


Beyaz Saray sitesinde YPG için kampanya

Kobani’yi savunan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı YPG, Beyaz Saray’ın resmi internet sitesinde silahlandırılması için kampanya başlattı. Şimdiye kadar 82 binin üzerinde imza toplandı. 6 Ekim’de başlatılan imza kampanyasını Beyaz Saray’ın dikkate alıp cevaplaması için 100 bin barajını aşması gerekiyor. Ancak kampanyanın resmi bağlayıcılığı yok.



5 günde 46 kez bombalandı

ABD’nin IŞİD’e karşı Suriye’de başlattığı hava saldırıları, beş gün içerisinde Kobani’ye odaklandı. ABD, geçen pazartesi günü Türkiye’de Kobani eylemlerinin başlamasından 11 Ekim’e kadar, IŞİD’i Kobani’de 46 kez hedef aldı. Toplamda ise 58 defa vurdu.

27 Eylül-6 Ekim - Savaş uçakları ve insansız hava araçları: Saldırılarda bir IŞİD binası, iki IŞİD zırhlı aracı imha edildi (27 Eylül). Üç ayrı saldırıda bir IŞİD zırhlı aracı, bir IŞİD top bataryası, bir IŞİD tankı imha edildi (1 Ekim). Bir IŞİD kontrol noktası imha edildi (2 Ekim). Güney Kobani’de bir IŞİD saldırı noktası imha edildi (6 Ekim).

7 Ekim - Savaş uçakları ve insansız hava araçları: Güney Kobani’deki 1 saldırıda, üç IŞİD zırhlı aracı imha edildi, bir diğerine hasar verildi. Güneybatı Kobani’deki 1 saldırıda, uçaksavar taşıyan bir IŞİD zırhlı aracı imha edildi. Güneybatı Kobani’deki 2 saldırıda, bir IŞİD tankına zarar verildi. Güney Kobani’daki bir saldırıda, bir IŞİD unsuru imha edildi.

8 Ekim - Savaş ve bombardıman uçakları, insansız hava araçları:     Kobani çevresindeki 8 saldırıda, beş IŞİD zırhlı aracı, bir IŞİD destek deposu, bir IŞİD komuta merkezi, bir IŞİD lojistik tesisi, 8 IŞİD barakası imha edildi, bir IŞİD barakasına zarar verildi. Güney Kobani’deki 4 saldırıda bir IŞİD zırhlı personel aracı, üç IŞİD zırhlı aracı, bir IŞİD top bataryası imha edildi, dördüncü IŞİD zırhlı aracına hasar verildi. Güneybatı Kobani’deki 1 saldırıda bir IŞİD zırhlı aracı imha edildi. Kobani’nin güneyindeki 1 saldırıda, bir IŞİD top bataryası imha edildi.

9 Ekim - Savaş ve bombardıman uçakları, insansız hava araçları: Güney Kobani’deki 6 saldırıda IŞİD’in tuttuğu iki bina, bir IŞİD tankı, bir IŞİD ağır makineli silahı imha edildi, bir IŞİD saldırı cephesine hasar verildi, bir büyük, iki küçük IŞİD unsuru vuruldu. Kuzey Kobani’deki 3 saldırıda iki küçük IŞİD unsuru vuruldu, IŞİD’in tuttuğu iki bina imha edildi. Güney Kobani’deki 5 saldırıda, bir IŞİD eğitim kampına zarar verildi, bir IŞİD destek binası, iki IŞİD aracı imha edildi, bir büyük, bir küçük IŞİD unsuru vuruldu.

10 Ekim - Savaş ve bombardıman uçakları, insansız hava araçları:  Güneydoğu Kobani’deki 2 saldırıda, iki IŞİD eğitim tesisi imha edildi. Güney Kobani’deki 4 saldırıda iki IŞİD aracı imha edildi, iki küçük IŞİD unsuru vuruldu, bir IŞİD tankına hasar verildi. Kuzeydoğu Kobani’de 1 saldırıda, bir IŞİD aracı imha edildi.

11 Ekim - Savaş ve bombardıman uçakları: Kuzey Kobani’deki 4 saldırıda bir IŞİD saldırı gücü, bir IŞİD komuta merkezi, bir IŞİD binası ve iki küçük IŞİD unsuru vuruldu. Güney Kobani’deki 2 saldırıda üç IŞİD kamyonu imha edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.