Köln Merkez Camisine 'Müslüman-türk' Damgası

Köln Merkez Camisine 'Müslüman-türk' Damgası
Nakkaş İrteş, 2009'da temeli atılan DİTİB Köln Merkez Camisinin iç tezyinatının planlanması ve yapılışına ilişkin, "Mekanın içine Müslüman-Türk mührünü vurduk elhamdülillah." dedi

İSTANBUL - EKREM KAFTAN/SEFA MUTLU

Nakkaş Semih İrteş, 2009'da temeli atılan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Merkez Camisinin iç tezyinatının proje aşamasından tamamlanmasına kadar geçen sürede yapılan çalışmalar hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Caminin tamamen özgün bir mimari olduğunu dile getiren İrteş, "Mekanın içine Müslüman-Türk mührünü vurduk elhamdülillah. Geometrik tezyinata ülkemizde yeni bir üslup olarak çok değer veriliyor biliyorsunuz. Bizim klasik laleler, sümbüller, hatailerin haricinde sivil mimariye de uygun." dedi.

"6 peygamberin adını koyduk"

İrteş, "İlk defa bir Alman mimar cami projesi çizmiş. Özgün ve dünya çapında olabilecek bir proje ayrıca yine ilk defa Kur'an-ı Kerim'de geçen 6 peygamberin adını koyduk. Nuh, İbrahim, İsa, Musa peygamberlerini ismini koyduk. Bunlar Mehmet Görmez Bey'in istekleriydi. İmanımızın şartları arasında peygamberlere iman vardır malum." ifadelerini kullandı.

Caminin içinde yeni bir tasarım gerçekleştirdiklerini kaydeden İrteş, "Mesela bizim cami kültürümüz içinde caminin tamamında geometrik tezyinatlı espri yoktur. Bu çalışma daha ziyade Selçuklu mimarisinde, sivil mimari örneklerinde vardır. Onlardan da ilham aldım." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.