Kolombiya-eln Görüşmelerinin İkinci Turu

Kolombiya-eln Görüşmelerinin İkinci Turu
Görüşmeler 16 Mayıs'ta Ekvador'da başlayacak

BOGOTA (AA) - Kolombiya’da hükümet ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasındaki görüşmelerin ikinci turu 16 Mayıs'ta başlayacak.

Hükümetin, ELN ile görüşmelerindeki Başmüzakerecisi Juan Camilo Restrepo, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ekvador'un başkenti Quito'da yapılacak görüşmelerin 16 Mayıs'ta tekrar başlayacağını duyurdu.

Restrepo, "Ekvador, Kolombiya hükümeti ve ELN arasında, 16 Mayıs'ta yeniden başlayacak müzakerelerin cömert ev sahibidir." ifadesini kullandı.

Ekvador'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini ikinci turda yüzde 51,16 ile kazanan Lenin Moreno'nun gelecek hafta Kolombiya'ya gerçekleştireceği ziyaretin iki ülke arasındaki "harika ilişkileri" güçlendireceğini bildiren Restrepo ayrıca, Moreno'nun, eski Devlet Başkanı Rafael Correa gibi müzakereleri desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Kolombiya hükümeti ile ELN arasında Quito'daki Cashapamba Cizvit merkezinde 7 Şubat'ta törenle başlayan görüşmeler Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde devam edecek.

İlk turu 6 Nisan'da sona eren görüşmelerin ardından taraflar belirlenecek bir pilot bölgede mayın temizleme çalışmalarının yürütüleceğini ilan etmişti.

Restrepo, birkaç gün önce yaptığı açıklamada da ülkede saldırılarını devam ettiren ELN'yi eleştirmiş, "Bir yandan mayın temizleme kararı alan ELN bir yandan yeni mayınlar döşemeye devam ediyor. Bu durumu anlayan var mı?" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Kolombiya Devlet Başkanlığı, 28 Nisan'da ELN ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) temsilcilerinin Küba'nın başkenti Havana'da, hükümetin izni ile FARC'ın barış görüşmelerindeki tecrübelerini paylaşmak amacıyla bir araya geleceğini açıklamıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.