Kolombiya Hükümeti İle Eln Görüşmelerinin Üçüncü Turu Başlıyor

Kolombiya Hükümeti İle Eln Görüşmelerinin Üçüncü Turu Başlıyor
Hükümet ile ELN, Ekvador'un başkenti Quito'da yapacakları 3. tur görüşmelerinden ateşkesle çıkmak istiyor- Taraflar 30 Haziran'da, geride bırakılan iki görüşmenin sonucu olarak, bir pilot bölgede ortak mayın temizliği yapılması konusunda anlaştıklarını a

BOGOTA (AA) - LOKMAN İLHAN - Kolombiya hükümeti ile Ulusal Kurtuluş Ordusu, (ELN) ateşkes beklentisiyle bugün üçüncü kez bir araya geliyor.

Hükümet ve ELN, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francisco'nun 6 Eylül'de Kolombiya'ya yapacağı ziyaretten önce ateşkes konusunda kesin bir karara varmak istiyor.

Tarafların şiddeti durdurmaya yönelik net bir sonuç elde edemedikleri ilk iki görüşmenin aksine bugün oturacakları barış müzakerelerinin üçüncü turunu karşılıklı ateşkes anlaşması ile sonlandırabileceklerine inanılıyor.

Örgüt ve saldırılarının gölgesinde devam eden barış görüşmeleri, Kolombiya basınında yer alan kamuoyu araştırma sonuçlarına göre halkın çoğuna güven vermese de ELN'nin müzakere heyeti, yayınladığı son yazılı açıklamada, Ekvador'un başkenti Quito'da yapılacak üçüncü tur görüşmelerde ateşkes elde etmek istediklerini belirtti.

"Her iki taraf olarak, tüm ülkeyi kapsayan ve silahlı çatışmayı yatıştıran bir ateşkesi sağlamak için tarihi bir adım atacak ihtimal ve sorumluluğumuz var." ifadelerine yer verilen açıklamada müzakerelerin üçüncü turunun, eylülün ilk haftasına kadar süreceği kaydedildi.

Açıklamada, Kolombiya halkı ve uluslararası toplumun, "çatışmayı siyasi bir çıkışa doğru götürebilecek olan bu fırsatın" kaçırılmamasını istediği aktarılırken, varılacak ateşkesin, şiddetten en çok etkilenen bölgelerdeki insani durumun düzeltilmesini sağlayacağı belirtildi.

- Kamuoyu araştırmalarına göre ELN'ye destek çok az

Yayınladığı bildiride barışa istekli görünen örgütün, bazı araştırma sonuçlarına göre Kolombiyalıların sadece yüzde 4'ünde olumlu bir imajının olmasının sebebi ise ilki 7 Şubat - 6 Nisan, ikincisi 16 Mayıs - 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen müzakereler boyunca saldırılarına devam etmiş olması.

Örgütün, boru hatlarına sabotaj düzenleme, adam kaçırma, askeri devriyelere bombalı saldırılarda bulunma gibi eylemleri, Kolombiya halkının yüzde 66'ya yakınının bu örgütle yapılan görüşmeler hakkında olumsuz kanaat taşımasına neden oldu.

- ELN'nin adam kaçırma eylemleri

Kolombiya hükümetinin, özellikle adam kaçırmaya bir son vermesini istediği ELN'nin, Choco yönetim bölgesi eski Kongre Üyesi Odin Sanchez'i yaklaşık 10 ay rehin tutması nedeniyle daha önce ilan edilen görüşmeler aylarca başlayamamıştı.

Sanchez'in serbest bırakılmasıyla başlayan görüşmelere rağmen ELN, mayıs ayı içerisinde aynı bölgede 8 kişiyi kaçırmış, ordunun operasyonları sonrası serbest bırakmak zorunda kalmıştı.

Hükümetin Başmüzakerecisi Juan Camilo Restrepo'nun sık sık tepki gösterdiği ve adam kaçırmalarla barış sürecinin zor ilerleyeceğini belirterek uyardığı Örgüt, Haziran ayında da Norte de Santander bölgesinde Hollandalı 2 gazeteciyi kaçırmıştı. Önce reddettiği olayı daha sonra kabul eden ELN, birkaç gün sonra gazetecileri teslim etmişti.

- Örgütün saldırıları devam etti

ELN'nin, adam kaçırma dışında, hükümetle yaptığı anlaşma gereği toplanma alanlarına çekilen Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) boşalttığı bölgelerde paramiliter gruplarla girdiği çatışmalar özellikle yine Choco yönetim bölgesinde yüzlerce kişinin evlerini terketmesine neden olmuştu.

Mart ayında düzenlediği saldırılarda Arauca yönetim bölgesinde 2, Cauca yönetim bölgesinde de 1 askeri öldüren ELN, ilk tur görüşmelerinin bitmesinin ardından mayıs başında hükümetin verdiği izin ile Küba'da FARC'la bir araya gelmiş ve FARC'ın barış sürecindeki tecrübelerini dinlemişti.

Haziran'da Antioquia, Arauca ve Norte de Santander bölgelerinde askeri devriyelere ve boru hatlarına yönelik saldırılar gerçekleştiren ELN, bu saldırılarında en az 3 güvenlik görevlisini öldürmüştü.

- Görüşmeler

ELN, 29 Eylül 2016 tarihinde sosyal medya hesabından hükümetle barış görüşmelerine başlamaya hazır olduğunu açıklamıştı. Ekim ayında başlaması planlanan görüşmeler ancak 7 Şubat 2017 tarihinde başlayabilmişti.

Kolombiya ve yaklaşık bin 500 militana sahip ELN arasındaki görüşmeler Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yürütülüyor. Bugün başlaması beklenen üçüncü tur görüşmelere kadar taraflar birlikte belirlenecek bir pilot bölgede mayın temizleme çalışması yürütme konusunda mutabık kalmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da, yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.