Kolombiya'da Halk 'Barış'ı Oylayacak

Kolombiya'da Halk 'Barış'ı Oylayacak
Kolombiya'da hükümet ile Kolombiya Devrimci Güçleri arasında 52 yıldır süren çatışmaları sonlandırmak amacıyla varılan barış anlaşması referandumda halkın onayına sunuluyor

BOGOTA (AA) - Kolombiya halkı, 1964'ten beri Marksist-Leninist örgüt FARC ile güvenlik güçleri arasında devam eden, 250 bine yakın kişinin ölümüne ve 6 milyon kişinin yerlerinden olmasına yol açan çatışmaları bitirmek için hafta başında Cartagena kentinde imzalanan anlaşmayı bugün yapılan referandumla oylayacak.

Kamuoyu yoklamaları referandumdan "barışa evet" oyu çıkacağını öngörüyor. Ancak birçok anketin Bogota, Medellin ve Cali gibi seçmen sayısının çok olduğu büyük şehirlerde yapıldığı, kırsal alanlarda FARC mağduru olmuş birçok kişiye görüşlerinin sorulmadığı gerekçesiyle düşük ihtimal de olsa "evet" oylarının beklendiği kadar yüksek çıkmayabileceği belirtiliyor.

Özellikle başkent Bogota gibi büyük şehirlerde düzenlenen "Barışa Evet" kampanyaları da referandum gününe kadar devam etti. Anlaşmanın onaylanmasını isteyen birçok sivil toplum örgütü, siyasetçi ve vatandaş sokaklarda, meydanlarda halka "evet" oyu kullanmaları çağrısında bulundu.

Ünlü sanatçıdan "evet" kampanyasına destek
"Evet" kampanyalarına Kolombiyalı bazı ünlüler de destek verdi. Bunlardan biri de ülkenin tanınmış halk müziği sanatçılarından Jorge Velosa'ydı.

Velosa, referandumun Kolombiya tarihinin en önemli birkaç olayından biri olduğunu vurgulayarak, şarkılarında verdiği mesajı şöyle anlattı:

"Cartagena'da imzalanan barış anlaşmasıyla yeni bir kader başlıyor. Yalvarıyorum, hepimiz bunu kucaklayalım. Ama en çok da şiddetten en fazla yarayı almış köylüler kucaklasın. Yarınlarımızın en güzel varlığı barış."

"Evet" kampanyasının öncülerinden Antioquia Üniversitesi Akademik Yayınlar Koordinatörü Esther Juliana Vargas da geçen hafta imzalanan anlaşmanın hemen barış getirmeyeceğini ancak bunun ülke için tarihi önem taşıdığını ve önemli bir süreç olduğunu dile getirdi.

Vargas, "Bu anlaşma ülkemizi yeniden inşa etmemiz için önümüzde yeni bir kapıyı aralayacak. Bu bakımdan tam anlamıyla barış için değil, umut için evet oyu kullanacağız." dedi.

Karşı çıkanların argümanı "hapis cezası"
Kolombiya hükümet yetkilileri ile FARC arasında 2012'de Küba'da başlayan barış sürecinin sonunda varılan anlaşma bazı Kolombiyalıları tatmin etmiyor. Anlaşmaya karşı çıkılan noktaların başında suç işlediğini itiraf eden FARC üyelerine hapis cezası verilmeyecek olması geliyor. Anlaşma gereği kurulacak özel mahkemelerde yargılanacak kişilerin insanlığa karşı suç işlediklerini kabul etmeleri halinde hapis yerine bir tür kamu hizmeti ile cezalandırılacak olması bazı kesimlerin tepkisini çekiyor.

Anlaşmaya karşı çıkan Kolombiyalılardan Costa Reyes, imzalanan metnin adalet getirmeyeceğini söyledi. Katolik Kilisesi mensubu çok sayıda Kolombiyalı ile Bogota'daki Bolivar Meydanı'nda ülkesi için dua eden Reyes, "Bunca yıldır süren çatışmalarda ölenler için adalet yerini bulmayacak." dedi.

Reyes, anlaşma metninin tamamını okuduğunu, bazı noktaların yeterince açık şekilde ifade edilmediğini belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.