Kolombiya'daki barış süreci

Kolombiya'daki barış süreci
Hükümet ile FARC arasında yapılan anlaşmayla örgüt kamplarında tutulan 15 yaşın altındaki çocukların serbest bırakılmasına karar verildi

HAVANA (AA) - Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), örgüt kamplarında yaşayan çocukların sivil hayata geri kazandırılmaları konusunda anlaşmaya vardı.

Küba'nın başkenti Havana'da yapılan barış müzakerelerini yürüten yetkililer, FARC kamplarında tutulan 15 yaşından küçük çocukların serbest bırakılmasına karar verildiğini belirtti.

İsyancıların müzakere heyeti başkanı, geçen yıl Kolombiya basınına yaptığı açıklamada, FARC militanları arasında 15 yaşından küçük 13 çocuk olduğunu söylemişti.

FARC'ın Kolombiya'da 1964'te başlattığı silahlı eylemlerde 220 bin kişi yaşamını yitirdi, 5 milyon kişi yerlerinden oldu.

FARC ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri Kasım 2012'de Havana'da başladı. 3 yıldan fazla süren görüşmelerde, savaş mağdurlarına tazminat ödenmesini de içeren anlaşma imzalanmış, "mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele" olmak üzere dört ana unsurda uzlaşmaya varılmıştı.

Nihai barış anlaşması en ağır suçları işleyenler dahil herkes için af çıkarılmasını öngörüyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, eylül ayında, FARC ile yürütülen barış görüşmelerinde nihai anlaşmanın imzalanması için karara varıldığını ve bunun 6 ay içinde sonuçlanacağını açıklamıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.