Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Şiddet Olayları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Şiddet Olayları
Ülkenin doğusunda, M23 hareketine bağlı 16 ayrılıkçı öldürüldü

KINŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde son bir haftada 16 ayrılıkçının etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Ordu yetkililerinden Guillaume Njike, AA muhabirine açıklamasında, ülkenin doğusunda düzenlenen operasyonlarda, M23 hareketine bağlı ayrılıkçılarla ordu arasında zaman zaman çatışmaların yaşandığını belirtti.

Son bir haftada yaşanan çatışmalarda 16 ayrılıkçının öldürüldüğünü, 5'inin sağ ele geçirildiğini kaydeden Njike, 58 ayrılıkçının da güvenlik güçlerine teslim olduğunu söyledi.

M23 hareketinden kısa süre önce yapılan yazılı açıklamada ise hükümetin, ülkeye dönen M23 hareketi ayrılıkçılarına savaş açtığı ve bu yüzden milislerin kendini savunmak zorunda kaldığı öne sürülmüştü.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde isyancı gruplarla hükümet arasında 23 Mart 2009'da imzalanan barış anlaşmasının hükümet tarafından ihlal edildiğini ileri süren M23 hareketi, 2009 yılında orduya dahil edilen çoğu Tutsi etnik grubundan isyancıların 2012 baharında yeniden ayaklanmasıyla oluşmuş ve adını 23 Mart anlaşmasından almıştı.

Ordu ve ülkede görevli BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) tarafından 2013'te dağıtılan ayrılıkçı grup üyeleri Uganda ve Ruanda'ya kaçmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.