Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Şiddet Olayları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Şiddet Olayları
BM, ülkede ekim ayında 700'e yakın insan hakkı ihlali yaşandığını duyurdu

KINŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yaklaşık 700 insan hakkı ihlalinin yaşandığı belirtildi.

Ülkedeki BM İnsan Hakları Bürosunun (BCNUDH) hazırladığı raporda, BM uzmanlarının ekim ayında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin çeşitli bölgelerinde 700'e yakın insan hakkı ihlali tespit ettiği kaydedildi.

Söz konusu rakamın eylül ayına kıyasla (yaklaşık 650 vaka) arttığına işaret edilen raporda, bu ihlallerin yüzde 63'ünün güvenlik güçleri, yüzde 37'sinin ise silahlı gruplar tarafından yapıldığı ifade edildi.

Raporda, ilk defa güvenlik güçlerinin silahlı gruplardan daha fazla şiddet olayına karıştığı ve tespit edilen insan hakları ihlallerinin 135 sivilin ölümüne neden olduğu bildirildi.

Hükümet Sözcüsü Lambert Mende, AA muhabirine açıklamada, raporun gerçeği yansıtmadığını ve yetkilileri hedef almak amacıyla hazırlandığını söyledi.

- Ülke, güvenlik ve siyasi krize sahne oluyor

Ülkenin doğusu, yaklaşık 20 yıldır doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına ve etnik grupların çatışmalarına sahne oluyor.

Güvenlik sorununun yanı sıra siyasi krizle de mücadele eden ülkede, halkın 2016 yılı sonuna kadar yerel ve genel seçim ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak seçimler mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın seçimi erteleyerek iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefetin son dönemde düzenlediği gösterilere güvenlik güçlerinin müdahale etmesiyle de şiddet olayları yaşanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.