Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Siyasi Kriz

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Siyasi Kriz
Muhalefetteki UDPS partisinin Genel Sekreteri Kabund-a-Kabund:- "Halkı, Kabila'yı protesto etmek için 10 Nisan'da yapacağımız gösteriye katılmaya davet ediyorum"

KİNŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde muhalefetteki Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisi (UDPS), halkı Devlet Başkanı Joseph Kabila'yı protestoya çağırdı.

UDPS'nin Genel Sekreteri Jean-Marc Kabund-a-Kabund, düzenlediği basın toplantısında, "Halkı, siyasi krizin sona ermesi amacıyla aralıkta imzalanan anlaşmanın uygulanmasına engel olan Kabila'yı protesto etmek için 10 Nisan'da yapacağımız gösteriye katılmaya davet ediyorum." dedi.

Kabund-a-Kabund, uluslararası toplumdan da Kabila'yı devlet başkanı olarak tanımamasını ve mevcut hükümetle işbirliğini sonlandırmasını istedi.

Ülkede 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçimlerle devlet başkanı seçimi için sandık kurulması bekleniyordu fakat geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Kilisenin arabuluculuğunda aralık ayında iktidarla muhalefet arasında başlatılan diyalog süreci, ocakta imzalanan anlaşmayla sonuçlanmıştı. Anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi, genel ve yerel seçimlerin bu yılın sonunda düzenlenmesi, seçimlere kadar ülkeyi, muhalefet ve iktidardan oluşan geçiş hükümetinin yönetmesi kararlaştırılmıştı. Anlaşma şartlarının yerine getirilmesi için muhalefetle iktidar arasında uzlaşma görüşmeleri başlamıştı.

Ancak UDPS geçen hafta, iktidarın seçim sürecini ertelemek için bahaneler ürettiğini iddia ederek görüşmelerden çekilmişti. Arabuluculuk görevi yürüten Katolik Kilisesi de uzlaşma görüşmelerinden ayrıldığını duyurmuştu.

Görüşmelerin sonuçsuz kalmasını protesto için dün başkent Kinşasa'da toplanan bir grup öğrenci, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaşmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.