Kongo'daki devlet başkanı seçimi

Kongo'daki devlet başkanı seçimi
Seçim güvenliği nedeniyle internet erişimi, kısa mesaj ve arama gibi iletişim kanalları engellendi

BRAZZAVİLLE (AA) - Kongo'da seçim güvenliğinin sağlanması amacıyla internet erişimi, kısa mesaj ve arama gibi iletişim kanallarının erişime kapatıldığı açıklandı.

Yetkililer ülkede dün gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimi dolayısıyla internet erişimi, kısa mesaj ve arama gibi iletişim kanallarının engellenmesinin güvenlik amacıyla yapıldığını bildirdi.

Öte yandan ulusal basında yer alan haberlerde, başkent Brazzaville'de sandıkların açılışını izlemek amacıyla seçim merkezi etrafında bir araya gelen 200'e yakın kişinin polis tarafından dağıtıldığı belirtildi.

Seçimde yarışan muhalif adaylardan Guy Brice Parfait Kolelas'ın destekçileri olduğu tahmin edilen kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanan güvenlik güçlerinin, bir gruba da copla müdahale ettiği kaydedildi.

Ülkede 2 milyona yakın seçmen, aralarında mevcut Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso'nun da bulunduğu 9 adayın yarıştığı devlet başkanı seçiminde oy kullanmaya çağrılmıştı. Nguesso ve eski Genelkurmay Başkanı General Jean Marie Mokoko'nun favoriler arasında yer aldığı seçim sonuçlarının gün içinde açıklanması bekleniyor.

- Ülke referanduma da gitmişti

Kongo'da 25 Ekim'de düzenlenen ve 1997'den bu yana iktidarda olan Nguesso'nun üçüncü kez göreve gelmesine imkan tanıyan anayasa değişikliğine dair referandumda, vatandaşların yüzde 95'i "evet" oyu kullanmıştı.

Eski anayasada yer alan, devlet başkanının üst üste 2 dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde, Nguesso'nun seçimde yeniden aday olmasını engelliyordu.

Referandumun anayasaya karşı düzenlenen bir darbe olduğunu öne süren muhalefet, 2016'da görev süresi sona erecek 72 yaşındaki Nguesso'nun, anayasaya aykırı olmasına rağmen üçüncü kez göreve gelebilmek için anayasa değişikliğine gitmek istediğini iddia etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.