Kongo'daki devlet başkanı seçimi

Kongo'daki devlet başkanı seçimi
- Resmi olmayan sonuçlara göre, mevcut Devlet Başkanı Sassou Nguesso oyların yüzde 67'sini aldı

TUNUS (AA) - Kongo Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu, hafta sonu yapılan seçimde, Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso'nun devlet başkanı seçildiğini bildirdi.

Komisyon, resmi olmayan sonuçlara göre, Nguesso'nun yüzde 67 oyla yeniden devlet başkanlığına hak kazandığını, Anayasa Mahkemesi kararından sonra sonucun kesinlik kazanacağını duyurdu.

Öte yandan ulusal basında yer alan haberlerde ise Nguesso'nun oy oranının yüzde 59 olduğu, muhalefetten rakibi Guy Brice Parfait Kolelas'ın ise yüzde 16,81'de kaldığı belirtildi.

Ülkede seçimin yapıldığı pazar gününden bu yana internet, kısa mesaj ve arama gibi iletişim araçları erişime kapalı bulunuyor. İçişleri Bakanlığı, söz konusu engellemenin güvenlik amacıyla yapıldığını açıklamıştı.

- Ülke referanduma da gitmişti -

Kongo'da 25 Ekim'de düzenlenen ve 1997'den bu yana iktidarda olan 72 yaşındaki Nguesso'nun üçüncü kez göreve gelmesine imkan tanıyan anayasa değişikliği referandumunda, vatandaşların yüzde 95'i "evet" oyu kullanmıştı.

Eski anayasada yer alan, devlet başkanının üst üste 2 dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde, Nguesso'nun seçimde yeniden aday olmasını engelliyordu.

Muhalefet, "referandumun anayasaya karşı düzenlenen bir darbe" olduğunu iddia etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.