Kongo'daki devlet başkanı seçimi

Kongo'daki devlet başkanı seçimi
İçişleri Bakanı Zephyrin, mevcut Devlet Başkanı Nguesso'nun yüzde 60,39 oyla yeniden iktidara geldiğini duyurdu

BRAZZAVİLLE (AA) - Kongo İçişleri Bakanı Raymond Zephyrin, Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso'nun oyların yüzde 60,39'unu alarak yeniden devlet başkanı seçildiğini bildirdi.

Zephyrin, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 60,39'unu Sassou Nguesso'nun, yüzde 15,05'ini de rakibi Mboulou Guy Brice Parfait Kolelas'ın aldığını belirtti.

Diğer adaylar ise sonuçları reddederek, oy sayımının yeniden yapılmasını istedi. Sonuçlar, Anayasa Mahkemesinin kararından sonra kesinlik kazanacak.

Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu da dün resmi olmayan sonuçlara göre Nguesso'nun oyların yüzde 67'sini, Kolelas'ın da yüzde 16,81'ini aldığını duyurmuştu.

- Ülke referanduma da gitmişti -

Kongo'da 25 Ekim'de düzenlenen ve 32 yıldır iktidarda olan 72 yaşındaki Nguesso'nun üçüncü kez göreve gelmesine imkan tanıyan anayasa değişikliği referandumunda, vatandaşların yüzde 95'i "evet" oyu kullanmıştı.

Eski anayasada yer alan, devlet başkanının üst üste 2 dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde, Nguesso'nun seçimde yeniden aday olmasını engelliyordu.

Muhalefet, "referandumun anayasaya karşı düzenlenen bir darbe" olduğunu iddia etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.