Kongo'daki devlet başkanı seçimi

Kongo'daki devlet başkanı seçimi
Seçimde 3'üncü olan General Mokoko: "Sizden çalınan oyları geri almanızı istiyorum. Bu sizin zaferiniz. Daha ilk turda kazandığını zanneden kişiye birlikte karşı çıkınız"

BRAZZAVİLLE (AA) - Kongo'da geçen hafta yapılan seçimde yarışan adaylardan General Jean Michel Mokoko, sonuçları kabul etmediğini belirterek, halkı ayaklanmaya çağırdı.

Mokoko, seçim sonuçları duyurulduktan sonra yaptığı açıklamada, "Sizden çalınan oyları geri almanızı istiyorum. Bu sizin zaferiniz. Daha ilk turda kazandığını zanneden kişiye birlikte karşı çıkınız" ifadelerini kullandı.

Seçim merkezlerinde toplanan tutanaklara göre, mevcut Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso'nun yeniden iktidara gelmesinin mümkün olmadığını öne süren Mokoko, oyların yeniden sayılmasını istedi.

Kongo İçişleri Bakanı Raymond Zephyrin dün, seçimde oyların yüzde 60,39'unu Sassou Nguesso'nun, yüzde 15,05'ini Kolelas'ın ve yüzde 13,89'unu General Mokoko'nun aldığını bildirmişti.

- Ülke referanduma da gitmişti -

Kongo'da 25 Ekim'de düzenlenen ve 32 yıldır iktidarda olan 72 yaşındaki Nguesso'nun üçüncü kez göreve gelmesine imkan tanıyan anayasa değişikliği referandumunda, vatandaşların yüzde 95'i "evet" oyu kullanmıştı.

Eski anayasada yer alan, devlet başkanının üst üste 2 dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde, Nguesso'nun seçimde yeniden aday olmasını engelliyordu.

Muhalefet, "referandumun anayasaya karşı düzenlenen bir darbe" olduğunu iddia etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.