"Konut kredisi faiz oranları yüzde 1'in altına iner"

"Konut kredisi faiz oranları yüzde 1'in altına iner"
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Kurum:- "(Bugün gerçekleştirilecek TCMB PPK toplantısı) Kurulun faizi indireceği yönünde herkesin beklentisi var. Bu faiz indikten sonra da süreç içerisinde piyasa zaten faizi ortalama olarak 1'in altına çekecektir diye düşünü

İSTANBUL (AA) - Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, yakın vadede konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına ineceğini düşündüğünü söyledi.

Kurum, Artaş İnşaat'ın Emlak Konut GYO güvencesiyle Başakşehir'de hayata geçireceği "Avrupa Konutları Başakşehir" projesinin lansman töreninde konuştu.

İstanbul'un geçmişte doğu-batı ekseninde büyüdüğünü ancak söz konusu eksende yer kalmadığını dile getiren Kurum, kuzeyde hareketliliğin başlaması ve yeni ulaşım akslarının oluşmasıyla birlikte buranın da büyümeye başladığını aktardı.

Kurum, bugün gelinen noktada İstanbul'un kuzeyinde Üçüncü Havalimanı'nın inşa edildiğini kaydederek, güneye doğru gelindiğinde ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün ve çevre bağlantılarının yapımının devam ettiğini anımsattı.

Başakşehir bölgesinin hızla geliştiğini, buradaki projelerde yüzde 55'e yakın donatı alanlarının bulunduğunu, bölgede alt gelirliler için 20 bine yakın konut üretildiğini anlatan Kurum, bölgeye yapacakları yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Kurum, bölgenin ihtiyacını karşılayacak selatin cami yapılacağını, 180 dönümlük yeşil alan ve kamusal alanların oluşturulacağını ifade ederek, şehir hastanesinin de yapımıyla bölgenin kendine yetecek bir şehir olacağını bildirdi.


- "Emlak Konut bu projeden 350 milyon lira alacak"


Kurum, Avrupa Konutları Başakşehir'de 941 daire ve 27 ticari ünite bulunduğunu belirterek, daire fiyatlarının 580 bin liradan başladığını söyledi.

Projenin 400 milyon liralık yatırımla 72 bin 706 metrekare arsa üzerinde konumlandığını aktaran Kurum, en küçük dairenin 2+1 olmak üzere 124 metrekare olduğunu ve 277 metrekareye kadar farklı büyüklükte dairelerin bulunduğunu bildirdi.

Kurum, hasılat paylaşımına ilişkin bir soru üzerine, "Buradan beklenen gelir 876 milyon lira lira. Bizim oranımız yüzde 40. Bunun da karşılığı 350 milyon 400 bin lira. yüklenicinin bize taahhüdü bu" diye konuştu.


- "Yatırım için, büyümek için düşük oranlı faiz gerekiyor"


Kurum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi kararı çıkması halinde konut kredisi faiz oranlarında ne gibi gelişmeler beklediğine ilişkin bir soruya karşılık, şu ifadeleri kullandı:

"Evet yeni başkanımız seçildi hayırlı uğurlu olsun. Sanırsam faizle ilgili bugün de bir kurul toplantı yapıp karar alacak. Bizim de beklentimiz faiz indirimi yönünde. Arkadaşlar tabii şu algıyı da vermememiz lazım; faizlerin dünden bugüne bir anda inip çıkma ihtimali yok. İnsanları beklentiye sokarsak iş farklı bir boyuta gidebilir. Bugün kurulun faizi indireceği yönünde herkesin beklentisi var. Bu faiz indikten sonra da süreç içerisinde piyasa zaten faizi ortalama olarak 1'in altına çekecektir diye düşünüyoruz. İlerleyen süreçte bu daha da azalabilir veya artabilir. Ama bütün piyasayı da faiz inecek diye bir beklentiye sokarsak bu yanlış bir boyuta gider. Burada hassas olmak lazım.

Ancak ben yakın vadede konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına ineceğini düşünüyorum. Diğer taraftan biz zaten Emlak Konut olarak bu faizleri indirdik aslına bakarsanız. Yani faizin inip inmemesi bizim açımızdan çok önemli değil. Ama tüm gayrimenkul sektörünü düşündüğümüz zaman biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. Yatırım yapmamız, büyümemiz gerekiyor. Yatırım yapabilmek için insanların borçlanması ve bu borçları ödeyebilmesi gerekiyor. Ödeme gücüne göre faizlerin de o oranda düşük olması gerekiyor. Eğer biz gelişeceksek, 2023 hedefini yakalamak istiyorsak gelişmiş ülkelerden daha çok çalışmalı, daha çok yatırım yapmalıyız. Bunu da yapabilmemiz için küçük ve orta ölçekli işletmeleri korumamız gerekiyor. Düşük oranlı faizlerle yatırımın önünü açmalıyız."

Kurum, bugün çıkacak muhtemel bir faiz indirimiyle birlikte piyasanın yakın zamanda konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1 seviyesine getireceğini sözlerine ekledi.

Toplantıya katılan Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da proje hakkında detayları paylaştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.