Konut satışlarında sert düşüş!

Konut satışlarında sert düşüş!
 Editör
TÜİK, 2023 yılındaki konut satış rakamlarını açıkladı.

Konut satışları yüksek faiz oranları ile çakıldı. Krediye ulaşamayan vatandaş ne konut alabiliyor ne de satabiliyor.

Buna göre Türkiye geneli konut satışları Kasım ayında bir önceki yıla göre %20,6 oranında düşüş gösterdi. Bu yıl için Kasım ayında 93.514 tane konut satışı yapıldı. Satış yapılan konutlarda ise İstanbul şehri başı çekti. İstanbul’da bu dönemde toplam 15.187 konut satılırken Ankara’da 8.250 konut satışı gerçekleştirildi. İzmir’de ise 5.105 konut satışı ile devam eden iller arasında yerini aldı.

AŞIRI FİYATLAMA VATANDAŞI KONUT ALMAKTAN GERİ BIRAKTI

Enflasyon oranları ve hızla artan konut fiyatları derken sonunda konut satışlarında düşüş yaşanmaya başladı. Buna göre vatandaş artık konut almaktan imtina ediyor. Çünkü gerek kredilerin çıkmaması gerekse aşırı bir fiyatlanma sonrasında sektörde balon oluşması insanların beklemeye geçmesine neden oldu.

FAİZ ARTTI KONUT ALIŞI ÇAKILDI

Yatırım olarak konut almak isteyen vatandaşların sayısı da hızla düşüyor. Çünkü artan faiz oranlarından dolayı insanların özellikle paralarını faize aktardıkları görülüyor. Bunun sonucunda da faizde parasını değerlendirmek isteyen yatırımcı konut almaktan imtina ediyor. Ayrıca konut satışları azalınca insanlar evlerini kiralığa çevirmeye başladılar. Bunun sonucunda da kiralarda hızlı bir düşüş yaşanmaya başladı. İlerleyen dönemlerde enflasyon oranının da düşmesi ile birlikte daha iyi günlerin beklediğini söyleyebiliriz.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.