Konya elektronik harp merkezi oluyor

Konya elektronik harp merkezi oluyor
Uluslararası tatbikatların adresi ve Türkiye’nin sahip olduğu 4 AWACS’ın konuşlandığı Konya, elektronik harp merkezi oluyor.

Konya’da konuşlu bulunan 3. Ana Jet Üs Komutanlığı, başta Anadolu Kartalı olmak üzere havacılık dünyasının gözde uluslararası ve milli tatbikatlarına ev sahipliği yapıyor. Her yıl onlarca yabancı savaş uçağı ve savaş pilotunu ağırlayan Konya Üssü, Türk Hava Kuvvetleri’nin Barış Kartalı Projesi çerçevesinde 2014 yılından itibaren sahip olduğu 4 AWACS havadan erken uyarı uçağının da yuvası oldu.

Konya’da icra edilen tatbikatlarda ağırlıklı olarak elektronik harp teknikleri eğitimi veriliyor. Habertürk'ün haberine göre, üssün kısa süre içinde elektronik harp mükemmeliyet merkezine dönüştürülmesi öngörülüyor. Buna yönelik olarak Elektronik Harp Grup Komutanlığı da 3. Ana Jet Üssü çatısı altında faaliyete geçecek.

İkinci Dünya Savaşı, günümüzdeki anlamıyla elektronik harp uygulamalarının yaygınlaşmaya başladığı dönem oldu. Temmuz 1943’te İngiliz ve ABD Hava Kuvvetleri tarafından o zamana kadar emsali görülmemiş çapta ve ağırlıkta gerçekleştirilen stratejik hava taarruzu olan “Hamburg Saldırısı” (Gomorrah Harekâtı) esnasında İngilizler tarafından elektronik harp teknikleri kullanıldı.

“Elektronik harp” kavramı, muharebe sahasında radyo dalgalarının kullanılmasına başlanması ve bir ordunun sahip olduğu taktikteknolojik üstünlüğün savaşın sonucunda belirleyici rol oynamasıyla askeri terminolojiye girdi. Ordular, radyo dalga teknolojisiyle düşmanın taktik ve stratejilerini elde ederken, aynı zamanda istihbarat veri akışını yavaşlatıp durdurabiliyor.

ÜÇ BOYUTLU

Elektronik harp kendi içinde elektronik destek, elektronik saldırı ve elektronik savunma olmak üzere üç boyuta sahip bulunuyor. Elektronik harp uygulamasında, dost birlikler elektromanyetik güç ile üstünlük sağlarken, düşmanın sahip olduğu elektromanyetik güçlerin ise kullanılamaz hale getirilmesi hedefleniyor.

Konya’daki 3. Ana Jet Üssü’ndeki tatbikatlarda, dost ve düşman olarak olarak takımlara ayrılan savaş uçakları, karşı tarafın operasyonlarını engellemeye ve aynı anda düşmanın kendisi üzerinde yaratmak istediği elektromanyetik baskıyı etkisiz hale getirmeye çaba harcıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.