Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

KONYA KONUT SATIŞINDA 11. SIRADA

KONYA KONUT SATIŞINDA 11. SIRADA

Ekonominin lokomotiflerinden biri olan inşaat sektöründe, yükselen rakamları takip etmek oldukça zor görünüyor. Birbiri ardına yükselen lüks konutların fiyatları artık tartışma götürmez derecede yükselirken, krediyle ev sahibi olmayı düşlemek dar gelirli vatandaşın hayallerinin ötesine geçti.

TÜİK konut satışlarıyla ilgili yaptığı araştırmada, Konya’yı 11.nci sıraya yerleştirse de konut fiyatlarının yüksekliği Konya’nın bu rakamın daha gerisinde olduğunu düşündürmüyor değil..

Türkiye İstatistik Kurumu Konya Bölge Müdürlüğü, Konya'da 2017 yılı Haziran ayında 2 bin 5 konut satıldığını açıklamış.

2017 yılı Haziran ayı itibariyle Konya'dan toplam konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 ve bir önceki aya göre yüzde 29,2 oranında azalarak 2 bin 5 olmuş.

Konya 2 bin 5 konut satışı ile Türkiye genelindeki toplam konut satışlarından yüzde 2,1 pay alarak 11'inci sırada yer aldı.

Artan nüfus ve organize sanayilerin gelişip daha fazla çalışanı barındırması, üniversite sayısının artması daha fazla göç alan illerden biri olması Konya’nın konut ihtiyacını da bir üst seviyeye çıkarıyor.

Üretilen konutların daha kaliteli ve yaşamsal ihtiyaçların giderilebileceği alanları da barındırması rakamları yükseltiyor. Elbette bütün bunları alıcılar da dikkate alıyorlar. Ancak inşaat firmalarının gelişen teknolojiyle birlikte hızla ürettikleri bu konutların fiyatlarının da bu kadar yüksek tutulmasını anlayabilmiş değilim. Büyük rantların döndüğü sektörde, işin ehli olmayan bir çok kişinin de müteahhitliğe başlaması sektördeki rekabetin yanı sıra kalitede de oynamalara sebebiyet vermiştir.

Bakınız halk nasıl tepki veriyor. Bunlar a veya b şahsı isimlerini yazmıyorum ama tepkileri böyle sizce haksızlar mı?

“Evler ateş pahası, adam 4 katlı bina dikiyor köşe oluyor. Yüzde 400 kâr marjıyla giden daireler var böyle bir kâr marjı hangi kitapta yazıyor.. Denetim gelmesi şart.”

“Anasını ağlattılar ev alacağıma, kira da otururum 150 ye maliyeti olan Daire ye 600 bin lira istiyor”

“İnşallah o 300- 400 milyarlık evleriniz elinizde kalır”

“Konyalılar Suriyelileri rant hale getirmiş misal, 100 bin liralık eve 200 bin lira fiyat çekiyorlar ev kiralarının yanına yaklaşılmıyor sorsan Konya halkı ehli Müslüm.”

Konut satışlarını daha yükseltmek için bir orta yol bulmak, ihtiyaç sahiplerinin de mağduriyetlerini gidermek lazım. Devlet bu konuda yetersiz kalan çalışmalarını hızlandırmalı, inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar da bu konuda denetim altına alınmalı diye düşünüyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR