Derya Demir

Derya Demir

Konya öğrenci şehri de…

Konya öğrenci şehri de…

Konya birçok üniversiteyi bünyesinde barındıran şehirlerden bir tanesi. Okulların açılmasıyla birlikte şehir eski cıvıltısına, kalabalığına yeniden kavuştu. Üniversiteler tatile girdiğinde öğrenci muhitleri adeta yaz uykusuna yatıyor, özellikle tüm esnaf bu uykunun biran önce bitmesi için sabırsızlanıyor. Ne de olsa ekmeğini öğrenciden kazanıyor. Kazanıyor da esnaf ekmeğini kazandığı öğrenciye yeteri kadar özen gösteriyor mu?

Elbette yeteri özeni, samimiyeti gösteren esnaf da var. Ancak ne yazık ki bir elin parmağını geçmeyecek kadar… Özellikle ev tutmak isteyen öğrenciler için emlakçılar ve emlakçılığa soyunmuş kapıcılar korkulu bir rüya haline geliyor. Neden mi? Ev tutarken önce bir güzel komisyon paranı veriyorsun, kontrat parası da üzerine cilası oluyor. Bazen emlakçılar evi iki üç kişiye birden kiralamış oluyor, eğer o kişilerin arasından seni seçip evi sana vermesini istiyorsan bir yüz kağıt daha atıyorsun ki sana evi kiralasın….

Kafeler… Öğrenci arkadaşlarıyla buluşmak istiyorsa, elbette ki kafeleri tercih ediyor. Tercih ediyor ama bazı kafeler var ki ay sonunu zor getiren öğrencinin gittiği mekanda bir bardak çayı 4 liraya satmaktan hiç çekinmiyor. Bazı pazarcılar var ki ‘ne de olsa anlamaz’ diyerek öğrenciye çürük sebzeleri kakalamaya çalışıyor. Daha bunun gibi birçok şey…

Konya evet öğrenci şehri ama ‘öğrencisine yeterince sahip çıkabiliyor mu?’ bunu sormak lazım. Elbette anne babasından uzak olan öğrenciye şefkat gösteren esnafımız var. Allah onları da öğrencinin başından eksik etmesin….

Geçen sene Büyükşehir Belediyesi Konya’ya ilk kez gelen öğrencileri Kılıç Arslan Gençlik Merkezi’nde meşhur Konya pilavı sofrasında buluşturmuştu. Bu gerçekten takdir edilecek bir davranıştı. Bu sene yine yabancılık çekmemeleri adına öğrencileri buluştursalar ne kadar güzel olur değil mi?

Birkaç kişiye “Konya öğrenci şehri mi?” sorusunu yöneltmiştik gelen cevapları yazımı destekleyecek nitelikteydi;

-Öğrenci şehri çünkü burada çoğu esnafın geçim kaynağını öğrenciler oluşturuyor. Öğrenciler olması Konyalılar geçimlerini karşılamakta zorlanırlardı.

- Konya öğrenci şehri; çünkü kafanızı çevirdiğiniz her yerde öğrenci görebilirsiniz. Konya’nın ekonomisini ayakta tutan zaten öğrencilerdir.

- Evet, öğrenci şehridir. Oturmak ya da bir şeyler içmek için gittiğiniz yerlerde oturan kişiler de öğrenci oluyor, çalışan kişiler de. Bu da Konya’da ne kadar çok öğrenci olduğunun bir göstergesidir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Derya Demir Arşivi
SON YAZILAR