Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Konya şehri planlı mı?

Konya şehri planlı mı?

Cumhurbaşkanımızın 3 çocuk istemesi gerçekten ciddi bir mesele.  Yeter ki artan nüfusa doğru lokasyon sağlanabilsin. Yerinde imar çalışmaları yapılabilsin.

Gerçek istihdam oluşturabilsin.

Doğal seyirde artan nüfus bir yana şehrimize 50-60 bin Suriyeli geldi diye adamları sürecek yer arıyor çoğumuz.  Sanayide 1 Türk fiyatına 3 Suriyeli çalıştıranları hiç saymıyorum, onlar başka şeyler peşinde.

Konya'ya, doğru imar çalışmaları yapılır da şehir iyi organize olursa sadece merkezde 3 Milyon tüm ilçeleriyle de 5 milyonluk bir metropol olmamız hayal değil. Yeter ki doğru konumlandırma yapılsın.

2016 Konya'sında hala her yol Zafer'e çıkıyor. Trafik öyle bir hal alıyor ki bazen Alâeddin çevresinde yarım tur atıp Ankara Yolundan Kayalıpark’a araçla gidebilmek yarım saati geçiyor. Zaman çok değerli bahsettiğim mesafe 1 kilometre ya var ya yok. Ama ömürden 30 dk sadece burada geçiyor. Üstelik sinir stres harbi eşliğinde…

Tam da bu noktada diyorum ki şehre yeni cazibe merkezleri oluşturmak gerekiyor. Bu çok önemli. Türkiye’nin en geniş düz arazisi Konya’da. (Bu cümle tarım arazilerini yok edelim anlamına gelmiyor) Kaldı ki millet komşu illerimizde dağa taşa ev yapıyor, imar açıyor. Biz daha kentsel dönüşümlerimizi halledemedik. Ankara bizim için harika bir örnek.

Mantıklı bir planlama yapılırsa normal seyirdeki nüfus artışını bırakın, bu şehir ekstra 500 bin göç alsa da etkilenmez. İşin sosyolojik yönü bir yana fiziki olarak Konya bu iş için en uygun şehir.

İnsanlar genelde yaşadıkları yerlere yabancı kabul etmek istemezler. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Farklı bir kültürü kabul etmek zordur. Anlıyorum.

Lakin şehrin ekonomik kalkınması insan faktörüne bağlı!

Avrupa’da boşalan koca metropollere bir bakın…

Dengeli göç ve orantılı büyüme ile Konya’nın bir metropol olması hayal değil. Yeter ki yöneticilerimiz 20 yıllık şehir planlamalarını buna göre yapsınlar.

Bugün şehri planlayanlar kişisel rantlara göre hareket etmesinler. O müteahhit iyi yardımda bulundu diye kalkıp 5 kata imarlı yere 15 kat verilmesin!

Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Geleceğimizi doğru planlamak ve çocuklarımıza yaşanabilir bir Konya bırakmak zorundayız.

Nalçacı’yı halen hayırla anan nesillerimiz var.

İnşallah yarınlardan bugünlere doğru bakıldığında; aynı hayırla anılan büyüklerimiz olur bugünkü yöneticilerimiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR