Konya, tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı

Konya, tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı
Konya bu yılın ilk 9 ayında, tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı

Konya, Ocak-Eylül dönemini kapsayan ilk 9 ayda, ihracatını yüzde 43,8 artırarak, 2 milyar 189 milyon 292 bin dolar ihracat yaptı. Konya bu rakamla geçtiğimiz yılki 2 milyar 185 milyon 137 bin dolarlık ihracat rakamını aşarak tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı.

KÜTÜKCÜ: 2,5 MİLYAR DOLAR AŞILACAK

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, kentten bu yılın ocak-eylül döneminde 2020 yılının tamamından fazla ihracat yapıldığını söyledi. Kütükcü, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konya'nın yılın 9 ayında ihracatını yüzde 43,8 artırdığını ifade etti.

Kentin bu dönemde 2 milyar 189 milyon 292 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Kütükcü, "Böylece 2 milyar 185 milyon dolar olan geçtiğimiz yılki ihracat rakamımızı aşarak tüm zamanların ihracat rekorunu kırmış olduk. Şehrimize bu gururu yaşatan 2 bin 600'den fazla ihracatçı firmamızı ve çalışanlarını kutluyorum." dedi. Kütükcü, bu yıl için belirledikleri 2,5 milyar dolarlık ihracat hedefinin yıl sonunda aşılacağını, bu yılın 3 milyar dolara yaklaşan dış satımla tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi.

İHRACATTA MAKİNE VE AKSAMLARI SEKTÖRÜ LİDER

İhracatta, makine ve aksamları sektörünün liderliğini koruduğunu belirten Kütükcü, şöyle konuştu: "Makine ve aksamları sektörümüz 463 milyon 685 bin dolarla ihracatımızdaki liderliğini korurken, otomotiv endüstrisi 432 milyon 824 bin dolarla ikinci sırada, savunma ve havacılık sanayi 216 milyon 782 bin dolarla üçüncü sırada, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü de 212 milyon 290 bin dolarla dördüncü sırada yer aldı. Ana sanayi sektörlerimizin tamamında ihracat artışı yaşadığımız bu dönemde en fazla artış ise yüzde 155,3 ile savunma ve havacılık sanayinde gerçekleşti."

İHRACATTA ABD İLK SIRADA YER ALDI

Kütükcü, Konya'nın en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin başında ABD'nin geldiğini söyleyerek şunları kaydetti: "Ocak-eylül döneminde şehrimiz 244 milyon 604 bin dolarla en fazla ihracatı ABD'ye yaptı. 170 milyon 769 bin dolarla Irak ikinci sırada yer alırken 159 milyon 124 bin dolarla Almanya üçüncü sırada yer buldu. Ardından Rusya Federasyonu, Özbekistan, İtalya, Polonya, Mısır, İsrail ve Romanya ihracatımızda öne çıkan ülkeler."

SİNACI: İHRACAT RAKAMLARI UMUDUMUZU ARTIRIYOR

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, Eylül ayı ihracat rakamlarının açıklanması üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Sinacı, “Şehrimiz 2021 yılında takdire şayan bir ihracat performansı sergiliyor. Ocak-Eylül dönemini kapsayan ilk 9 ayda Konya, ihracatını yüzde 43.8 artırarak, 2 milyar 189 milyon 292 bin dolar ihracat yaptı. 9 aylık total ile 2 milyar 185 milyon dolar olan geçtiğimiz yılki ihracat rakamımızı aşarak, tüm zamanların ihracat rekorunu kırmış olduk. 9 ayda geçtiğimiz yılın rekorunu kıran Konya, yılı 3 milyar dolara yakın bir rakamla kapatacaktır. Bu da bizler için büyük bir gururdur. Tüm sanayicilerimizi kutluyoruz” dedi.

SEKTÖRLERİN BİRÇOĞUNDA İHRACAT ARTIŞI YAŞANDI
Küresel pandeminin tüm ağır şartlarına rağmen, ihracattaki artışın ekonomiyi ileriye taşımaya devam ettiğini dile getiren Sinacı, “Makine ve aksamları sektörü 463 milyon 685 bin dolar, otomotiv endüstrisi 432 milyon 824 bin dolar, savunma ve havacılık sanayi 216 milyon 782 bin dolar, tarıma dayalı sektörlerimiz de 212 milyon 290 bin dolar ihracat yaptı. Oransal baz da en fazla ihracat artışının savunma sanayi de gerçekleştiği görülüyor. Bu da şehrimizin artık savunma sanayinde de söz sahibi olduğunun göstergesidir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.