Konya’da ekmeğin gramajı düşüyor

Konya’da ekmeğin gramajı düşüyor
Honça, “Konya’da günlük 45 bin adet ekmek israf oluyor. Ekmek israfını önüne geçmek için bakanlığımız gramajı düşürdü. Yapılan uygulama hem Konya’ya hem de Türkiye’ye ekonomik anlamda kazanç sağlayacak” dedi

Türkiye genelinde 6 milyon ekmek israf edilirken, bu rakam Konya’da günlük 45 binleri buluyor. Ekmek israfın önüne geçmek isteyen Bakanlık, yayımladığı tebliğle ekmek üretimde alt sınır olan 250 gram ekmeğin yeni tebliğ ile 200 grama düşürüleceğini açıklamıştı. Konuyla ilgili değerlendirilmelerde bulunan Konya Fırıncılar Pideciler Simitçiler Kadayıfçılar ve Yufkacılar Odası Başkanı Vedat Honça, ekmek gramajının düşürülmesiyle birlikte ekmek israfının önüne geçileceğini söyledi. Başkan Honça, “Türkiye genelinde kilogram bazında 5 TL’yi geçmemek şartıyla fiyat ayarlanması yapıldı. 200 gramın altında ekmek olmayacak fakat katlarında olabilecek. Bu çalışmayla kazanç her şeyden önce ekmek gramının düşürülmesi, ekmek israfının önlenmesine katkı sağlayacak. Daha önceki yıllarda bir insanın günlük tüketim harcı 400 gram ekmekti ama günümüz şartlarına göre 330 grama düştü. 330 gram günlük tüketim harcı. Ben şahsen ekmek gramının daha da aşağıya çekilmesinin gerektiğinden yanayım” dedi.

konya-ekmek-israfi.jpg

SATACAĞI KADAR EKMEK ÜRETSİNLER

Başkan Honça, Türkiye genelinde 6 milyon ekmeğin israf edildiğini hatırlatarak, “Türkiye’de 6 milyon ekmek israf ediliyor. İsraf edilen ekmekle Türkiye genelinde; okullar, hastaneler, hanlar, saraylar yapılır. İsraf önlemek ucuz ekmekle değil gramaj oranıyla çözülür. Soğuk ekmeğin bayat ekmek olmadığını öğrenmek lazım. Tüketeceğimiz kadar ekmek alalım. Fırıncı arkadaşlara da bu konuda sorumluluk düşüyor satacağı kadar ekmek üretsinler. Fazla üretilen ekmekler israf kategorisine giriyor” diye konuştu.

2-153.jpg

EKMEĞİ İNDİRİMLİ SATIYORUZ

Gizli zam haberlerine de açıklık getiren Başkan Honça, “Gramaj düştüğü zaman ekmeğin fiyatında bir indirim olmayacak. Olmamasının nedenleri ise bir yıl önce almış olduğumuz karar. Günümüz şartlarında biz ekmeği zaten indirimli satıyoruz. Biz kendimizi de halkımızı da düşünmek zorundayız. Türkiye genelinde ekmeğin kilosu 5 TL’ye satılırken bizde hâlâ 4 TL. Biz burada en ucuz ve en kaliteli ekmeği ürettiğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

EKMEK İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLUR

Vatandaşların ekmek israfını önlemek için küçük gramajlı ekmeklere talep gösterdiğini kaydeden Başkan Honça, “Biz küçük ekmeklerin ambalaj gelmesini tavsiye ediyoruz. Vatandaşımız son zamanlarda 50-100 gram ekmek tercih ediyorlar. Bunlar her yerde satışı maalesef yasak. Bu ekmek türünü de ambalaja girmesini istiyoruz. Eğer bu ekmekler her yerde satılırsa bir nebze olsun ekmek israfının önüne geçilmiş olur. Vatandaşımızın ekmek üreten, satan işletmelerin denetleyicisi olması lazım. Vatandaşımızın bize söylemesi, bizimde bu sayede eksiklerimizi gidermemiz lazım” ifadelerini kullandı. (Uğur Sarı)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum