KONYA'DA TURİZM ATAĞI

KONYA'DA TURİZM ATAĞI
Turizm sektörünün önde gelen isimleri, Konya’nın tanıtımının eksik yapıldığı konusunda hem fikir olurken, sektörün canlanması ve Konya imajının değiştirilmesi için ilgili kişilerle iş birliği yapmaya hazır olduklarını söyledi

Turizm şehirlerin tanıtılmasında, imajının olumlu bir şekilde yansıtılmasında önemli bir lokomotif. Bu noktada Konya, içerisinde barındırdığı birçok tarihi ve doğal güzelliği gelen turistlere tanıtamadan gönderiyor. Bu noktada büyük bir eksikliği bulunan Konya’nın en büyük sorunu ise turistlerin konaklamadan gitmesi. Turizmin önde gelen isimlerinden TÜRSAB Konya Başkanı Kazım Yanar ve Skal Derneği Başkanı Kazım Öztoklu, “Konya’nın tanıtımı için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” diyerek, turizmin canlandırılması noktasında önemli açıklamalarda bulundular.

TURİZMCİLER GELECEKTEN UMUTLU

TÜRSAB Başkanı Kazım Yanar, “Bildiğimiz üzere ülkemiz zor bir süreçte olmasına rağmen Şeb-i Arus törenlerinde beklenenin üzerinde katılım var. Fakat sadece üzüldüğümüz konu Konya’da sadece bu 10 günde hareketlenme yaşanması. Bu sadece Konya genelinde böyle değil, Türkiye genelinde turizm sektöründe yüzde 50-55 oranında bir düşüş yaşandı. Geçen sene ülkemize gelen yabancı sayısı 41 milyon civarındayken, bu sene ise 20 milyonu geçeceğini sanmıyorum. Bu düşüşün nedeni ise Türkiye üzerinde oynanan oyunlar ve 15 Temmuz süreci gibi faktörler. Ancak öyle bir sektör ki bizimki, bir yerde balon patlasa, en ufak psikolojik yıpranmadan etkileniyor. Bu faktörlerin akabinde turizmde 30 milyar dolar zarar ettik. Ancak bunun da altından ülkemiz kalkacaktır. Bu olumsuz faktörler geride kaldı ve önümüzdeki senelerden daha da umutluyuz. Yurt dışı ziyaretlerinde Türkiye’ye farklı ülkelerden bakıyorum ve ülke olarak gerçekten iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.

LEFKOŞA VE TAHRAN UÇUŞLARI TURİZM İÇİN ÖNEMLİ

 Konya’ya 2.5 milyon civarında kişi geldiğini söyleyen Yanar, “Elimizdeki bu rakama sadece turist anlamında bakmak yanlış olur.  Çünkü Mevlana’ya bir-iki saatliğine geleni ziyaretçi olarak görüyoruz. Turistlere ise en az bir gece konaklayan, şehri tanıtabildiğimiz sadece Mevlana’ya gitmeyen kişiler olarak bakıyoruz. Konya’nın turizmi sadece Mevlana Türbesi’ne gelen kişilerle endeksleniyor. Yani Türkiye geneline baktığımız zaman bölgemize gelecek kişilerden faydalanamıyoruz. Bize İranlı, Koreli geliyor ve bu bölgelere ivme vermemiz lazım. Bu noktada da TÜRSAB, Skal, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi olarak ortak projelerimiz var. İlk olarak yetiştirebilirsek İran fuarına katılmamız ve bölgemize gelecek potansiyeli keşfedip çeşitli çalışmalara yönelmemiz lazım. Yaklaşık 4 yıldır TÜRSAB ve Skal olarak İran çalışması yapıyoruz. Bu nokta da yaptığımız Tahran uçuşları vardı. Şuanda erteleme söz konusu ve yaz dönemine kadar bu uçuşun açılacağını söyleyebiliriz. Yine Lefkoşa uçuşları bizim için çok önemli bir nokta. Çünkü Kıbrıs’ta okuyan ve Konyalı olan binlerce öğrenci olması, Kıbrıslıların Konyalıları sevmesini sağladı. Bu da karşılıklı bir kazanç demektir” diye konuştu.

OLUMSUZLUKLARI FIRSATA ÇEVİRMEYİ BİLMELİYİZ

En yoğun turist grubunun Uzak Doğu’dan geldiğini ifade eden Skal Derneği Başkanı Kazım Öztoklu ise, “Maalesef son iki yıldır yaşanan olumsuz durumlardan dolayı Uzak Doğuluların Konya’da konaklama oranı düştü. Ancak 2017 yılında tekrar bir hareketlenmenin olacağını düşünüyoruz. Bununla alakalı da son zamanlarda Uzak Doğu’dan bazı gruplar gelmeye başladı. Bu tamamen ilk başta Türkiye’nin güvenli bir ülke, akabinde de Konya’nın güvenli bir şehir olduğunu herkese anlatmamızla olacak. Ülkemizin bir yerinde verilen şehit haberleri, bir yerinde verilen patlama haberleri maalesef şehir şehir değil de ülke olarak konuşuluyor dışarıda. O yüzden yurtdışı lobilerinde de ülkemize karşı bir baskı var. Bunlar da ülkemize karşı bir koz olarak kullanılıyor, ama bizler turizmciler olarak bunları birer fırsata çevirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

KONYA TURİZM AÇISINDAN AVANTAJLI BİR ŞEHİR

Konya’nın turizm açısından avantajlı bir şehir olduğunun da altını çizen Öztoklu, “Konya’nın çok güçlü bir sanayisi var. Son 3-4 yıldır ulaşımda ciddi anlamda rahatladı. Hızlı trenin birçok ile gitmesi ve sahile gidecek olması, İstanbul’a olan uçuş sayısındaki artış şehir turizmini ciddi anlamda etkiliyor. Yine bir şehir için sanayiler ve iş adamlarının yurtdışı ilişkileri önem arz ediyor. Bildiğimiz kadarıyla şehrimizde 5. organizenin fizibilitesi yapıldı ve 6.’sının da projesi için çalışmalar başlatıldı. Birçok özel çapta sanayi sitesi de var. Bunlar da bizi besleyen diğer organlarımız. Diğer yönden de şehrimiz özellikle Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde önemli kongrelere ev sahipliği yaptı ve hakkını yerine getirerek bu çalışmaları tamamladı” dedi.

KONYA’DA HER BİREY TURİZM ELÇİSİ

Öztoklu, “Ziyaretçi, turist sayısı, turizm de hedeflediğimiz kişi başına gelir düşmüş olabilir ama biz sektöre pozitif yaklaşmak ve sürekli teşvik etmek zorundayız. Turizm sektöründe depolanır bir şey yok, biz hizmet veriyoruz. Yani gerçekten bu şehrin ev sahipleriyiz. Şimdi Şeb-i Arus var ve bu dönemde de gelen misafirleri bizler ağırlayacağız. Bu sadece turizmcilerin görevi değil,  Konya’da seyyar satıcısından tutunda lokantacısına kadar büyük görevler düşüyor. Çünkü Konya’da yaşayan herkes birer turizm elçisi. Biz gelen misafirleri ne kadar memnun edersek, onlara Konya’yı ne kadar güzel anlatabilirsek o kadar kazanırız. Ama maalesef Konya bazı konularda çok yanlış tanınıyor. İnsanlar ancak Konya’ya geldikten sonra yaşanılabilir bir şehir olduğunu anlıyorlar” dedi.

TURİZM İÇİN NE GEREKİRSE YAPMAYA HAZIRIZ

“TÜRSAB ve Skal olarak Konya turizmine baş koyduk. Bizler turizm için Konya’da yapılması gereken ne varsa yapmaya hazırız” diyen Kazım Öztoklu, “Konya’nın ekonomisi açısından turizm çok önemli. Çünkü bu sektörden 50 tane sektör besleniyor. Son dönemlerde Skal ve TÜRSAB olarak kamu ve yerel yönetimlerle daha iç içeyiz. Artık yerel yönetimler, turizmin ülke ve şehir kalkınması için ne kadar önemli olduğunu görmeye başladı. Örneğin, ilimizde geçen sene milli maçlar oynanmaya başlandı. Hem stadyumumuz hem de taraftarımız çok iyiydi, turizmcilerin ev sahipliği iyiydi. Bu sayede artık milli maç denilince akla gelen ilk şehir Konya oluyor. Yani Konya artık sporun ve kongrenin başkenti haline geldi” ifadelerini kulandı.

KONYA MUTFAĞININ DA TANITILMASI GEREKİYOR

Turizmin diri tutulması gerektiğini de vurgulayan Öztoklu, şunları söyledi; “Konya’ya gelen misafirlerimiz ne yazık ki Kelebekler Vadisini, Bilim Merkezini, 80 Binde Devri Alem Parkını, Sille’yi, Çatalhöyük’ü nice güzellikleri göremeden gidiyorlar. Bizim bunları daha çok yoğunlaştıracak ve ön plana çıkarak tur programlarına ihtiyacımız var. Şehir dışından gelen misafirleri bir gece bile misafir edebilsek şehir için ciddi anlamda büyük bir katkısı olacak. Maalesef Konya’da bazı lokal yerleri ziyaret ediyorlar ve şehri terk ediyorlar. Yine Konya mutfağı da yeterince bilinmiyor. Konya mutfağı, etliekmekten ibaret değil. Mutfağımız o kadar zengin ki, bununla ilgili de Skal üyesi otellerimiz çeşitli çalışmalar başlattı” dedi.

KONYA SINIRLI TANITILIYOR

Belediyeler tarafından düzenlenen turların faydalı olduğunu ancak şehir tanıtımında yetersiz kaldığını ifade eden Kazım Yanar ise, şunları sözlerine ekledi; “Belediyelerin sosyal hizmet niteliğinde yaptığı turlar var. Bu turlar ticari amaç gütmeksizin, sosyal bir etkinlik olarak yapılıyor. Ancak yapılan bu turlar sınırlı ve sadece Mevlana Türbesi ve çevresinin tanıtılması noktasında hizmet verebiliyor. Bu nedenle gelen insanlar umduklarını bulamıyorlar ve Konya’nın sadece dörtte birlik bir kısmını görüyorlar. Bu noktada bilinçli bir tanıtım Konya’nın imajını değiştirecek ve turist sayını artıracaktır. Bizler bu konuya da el atacağız ve turları düzenleyen belediyeler ile TÜRSAB acentelerine “Konya’da bunlarda var” başlıklı bir yazı göndererek, şehrimizin daha iyi tanıtılmasına katkı sağlayacağız.” (Derya Demir)

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.