Konya'da Yeni kimliğe yoğun ilgi

Konya'da Yeni kimliğe yoğun ilgi
Çipli kimlik kartları pilot illerdeki dağıtımın ardından dün itibariyle 81 il nüfus müdürlüklerinde dağıtılmaya başlandı. Konyalı vatandaşlar yeni kimlik kartlarına ilk günden yoğun ilgi gösterdi

Yeni kimli kartı başvuruları başladı. Yeni çipli kimlik kartı başvuruları için ilçe nüfus müdürlüğüne doğrudan ya da randevu alarak gidilebiliyor.  Yeni kimlik kartlarına başvuruları ile ilgili bilgi veren İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Ersan Erge, “Yeni kimlik kartları ile güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek, sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek. E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişebilecek. Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılmasının yanında, elektronik imza olarak da kullanabilecek” ifadelerini kullandı.

BİYOMETRİK FOTOĞRAF ŞART

Yeni çipli kimlik kartlarının başvurularının biyometrik fotoğraf ile yapılmasının zorunlu olduğunu belirten İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Erge, “Kimlik kartı başvurusu yurt içinde genel müdürlük web portalı ve çağrı merkezi (Alo 199) aracılığıyla randevu alınarak veya nüfus müdürlüklerine başvuru yapılarak alınabilecek. Ancak randevulu vatandaşlarımızın önceliği olacak.  İlk defa kimlik kartı başvurusu nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi vb. kimlik yerine geçen belgelerden birisi ile 1 adet biyometrik fotoğraf ile yapılabilecek. 15 yaşını tamamlamış olanlar müracaatlarını şahsen yapabilecekler” dedi.

ÜCRET 15 TL, KAYIP ÜCRETİ 30 TL

İl Müdürü Erge, kimlik ücretinin 15 lira olduğunu belirterek, “Yeni kimliklerin ücreti 15 lira olarak belirlendi. Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek. Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek. PTT Kargo tarafından başvuru sırasında yapılan adrese teslim edilecek” şeklinde konuştu.

Yeni kimlik kartı ile ilgili diğer ayrıntılar ise şöyle:

PİN ŞİFRESİNİ UNUTANLAR NE YAPMALI?

PIN şifrenizi unuttuğunuzda, İlçe Nüfus Müdürlüklerimizde bulunan kiosklar üzerinde PIN şifresi yenileyebilirsiniz. PIN şifrenizi yenilemek için kimlik kartınızın yanınızda olması yeterlidir.  PIN şifrenizi yenilemek için Biyometrik Doğrulama, Kişisel Mesaj sorusu, PUK numarası girme metotlarından birini kullanabilirsiniz. Kiosklarda şifrenizi yenilerken görevliler dışında hiç kimseden yardım istemeyin ve şifrenizi görevli kişiler de dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayın.

PİN ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

PIN Şifrenizi zaman zaman değiştirmeniz işlem güvenliğiniz açısında yararlı olacaktır. İlçe Nüfus Müdürlüklerimizde bulunan kiosklar üzerinde PIN şifrenizi değiştirebilirsiniz. PIN şifrenizi değiştirmek için kimlik kartınızın yanınızda olması yeterlidir. PIN şifrenizi değiştirmek için Biyometrik Doğrulama, Kişisel Mesaj sorusu, eski PIN numarası girme metodlarından birini kullanabilirsiniz. Kiosklarda şifrenizi değiştirirken görevliler dışında hiç kimseden yardım istemeyiniz ve şifrenizi görevli kişiler de dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayınız.

KİMLİK KARTLARI KAÇ YIL GEÇERLİ?

Kimlik kartının geçerlilik süresi on yıldır. Geçerlilik süresi dolmadan yeni kimlik kartı düzenlenmesi ancak kart veya yonga üzerinde yer alan bilgilerden herhangi birinin değişmesi, kart üzerinde tahrifat, kırılma, elektronik bilgi okumayı engelleyen bir durum olması, kimlik kartı ile elektronik olarak kimlik doğrulama yapılamaması, kimlik kartının kaybedilmesi veya periyodik güvenlik değerlendirmeleri sonucunda kimlik kartının kullanılmasına engel teşkil edecek bir zaafiyetin tespit edilmesi gibi haklı bir nedenle mümkündür.

KİMLİK KARTI KAYBEDİLİRSE NE YAPILACAK?

Kimlik kartınızı kaybettiğinizde en kısa sürede İlçe Nüfus Müdürlüğüne şahsen başvuruda bulunarak yeni kimlik kartı müracaatında bulunmanız gereklidir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden Alo 199 numaralı çağrı merkezimizi arayarak kimlik kartınızın kaybolduğunu bildirerek pasif duruma getirilmesini sağlamanız işlem güvenliği açısından son derece önemlidir. (Muhammed Esad Çağla)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum